Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Право на достроковий вихід на пенсію

Пенсія – це грошова виплата, яка призначається певним категоріям осіб за принципом пенсійного страхування, загальнолюдської солідарності та субсидування, у встановленому державою порядку.

Право на пенсію може виникнути протягом усього життя будь-якої людини. Однак законодавство встановлює певні умови, за дотримання яких особа може вийти на пенсію. В Україні вирізняють такі види пенсій, як пенсія за віком, пенсія за віком на пільгових умовах, пенсія по інвалідності, пенсія за вислугу років та пенсія у зв’язку з втратою годувальника. Умовно їх можна поділити на дві категорії – без зменшення пенсійного віку та зі зменшенням пенсійного віку.

За загальним правилом, право на призначення пенсії за віком для чоловіків виникає після досягнення 60 років, а для жінок – 55 років. Водночас, для деяких осіб є можливість отримувати пенсійні виплати у разі досягнення меншого віку. Такі норми були свідомо передбачені державою, зокрема для людей, робота яких була особливо тяжкою чи шкідливою для здоров’я, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС тощо.

Свого часу Конституційний суд України розглядав конституційне подання народних депутатів України щодо відповідності Конституції України підпункту 3 пункту 12 розділу І Закону України від 28 грудня 2014 року № 76-VIII, яким було виключено статтю 21 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні».

Слід зазначити, що вищенаведена стаття передбачала право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку громадянам похилого віку, трудовий договір з якими розірвано з не залежних від них причин. Така ситуація зумовлює потребу у захисті з боку держави, адже для особи настають негативні наслідки. Зокрема, особа втрачає заробіток, який у свою чергу є засобом для існування й опиняється, зважаючи на достатньо похилий вік, у нерівних умовах на ринку праці.

► За таких обставин достроковий вихід на пенсію створений для убезпечення осіб похилого віку від безробіття з не залежних від них обставин, і має створити сприятливі умови для гідного та повноцінного життя у старості. Тому вищенаведена стаття була своєрідною гарантією ефективної реалізації громадянами таких конституційних прав, як право на соціальний захист і на достатній життєвий рівень. 

► Крім того, як зазначив суд, законодавцем не було досягнуто між оприлюдненням закону та набрання ним чинності достатнього перехідного періоду для того, щоб особи мали час для адаптації до законодавчих новел.

► Висновок суду є логічним, адже сам принцип верховенства права передбачає, що законодавчі зміни мають відбуватися з таким перехідним періодом, який би надав особам час для адаптації. При цьому період має визначатися залежно від мети закону, характеру суспільних відносин, які ним регулюються, кола осіб, до яких він застосовується, тощо. Крім того, внаслідок непередбачуваних і частих змін законодавства відбувається підрив довіри до органів державної влади, а також перешкоджання ефективній реалізації особами прав і свобод.

Таким чином, проаналізувавши усі обставини справи, Конституційний суд України вирішив, що підпункт 3 пункту 12 розділу І Закону № 76 є неконституційним.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів