Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Одноразова допомога військовослужбовцю

Законодавство України передбачає різні види соціального захисту військовослужбовців і членів їх сімей. Серед них слід виділити одноразову грошову допомогу, яка призначається у разі поранення або отримання інших травм під час проходження військової служби. Однак для отримання такої допомоги необхідно правильно оформити всі необхідні документи. Крім того, Міністерство оборони України не завжди визнає підстави достатніми для призначення виплати. Подібній ситуації приділив увагу Верховний суд у постанові від 16.12.2020 р.

Суть спору полягала в тому, що військовослужбовцю було відмовлено в одноразовій грошовій виплаті на тій підставі, що групу інвалідності позивача було змінено у понад дворічний термін після первинного встановлення ступеня втрати працездатності. Зазначено також про проведення виплати позивачу одноразової допомоги у зв’язку з втратою позивачем 15% працездатності.

  • Оцінивши доводи сторін та матеріали справи, Верховний суд зазначив, що якщо протягом двох років військовослужбовцю після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без установлення інвалідності під час повторного огляду буде встановлено згідно з рішенням медико-соціальної експертної комісії вищу групу або іншу причину інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає йому право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата проводиться з урахуванням раніше виплаченої суми.

Надалі Законом України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (набрав чинності з 01.01.2017 р.) було доповнено: «У разі зміни групи інвалідності, її причини або ступеня втрати працездатності понад дворічний термін після первинного встановлення інвалідності, виплата одноразової допомоги у зв’язку зі змінами, що відбулися, не здійснюється».

З огляду на викладене, було передбачено вирішення питання виплати одноразової грошової допомоги шляхом її виплати, із урахуванням раніше виплачені суми тим особам, яким раніше вже було встановлено факт ушкодження здоров’я і які раніше вже таку допомогу отримували, а також передбачено обмеження такої виплати строком у два роки з часу попереднього встановлення факту ушкодження здоров’я.

Дворічний строк обчислюється з дня первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без установлення інвалідності, а наслідок, який спричинив ушкодження здоров’я після дворічного терміну, відповідно до рішення МСЕК (встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності) для обчислення строку самостійного правового значення не має. Дворічний строк для виплати одноразової допомоги в більшому розмірі застосовується з моменту рішення компетентного органу (МСЕК), яким вперше встановлено ступінь ушкодження здоров’я особи (незалежно від його виду інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності), внаслідок травми або захворювання.

Встановлення інвалідності та встановлення часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності є пов’язаними підставами для виплати одноразової грошової допомоги; встановлення інвалідності особі, якій раніше було встановлено часткову втрату працездатності без встановлення інвалідності, надає такій особі право на виплату одноразової допомоги, із урахуванням раніше виплаченої суми.

Суд зазначає, що на час встановлення позивачеві 15% втрати працездатності (07.10.2015 р.) правова норма, яка обмежує право на перегляд розміру одноразової допомоги дворічним строком, уже діяла.

З дня встановлення позивачеві 20% втрати працездатності (07.10.2015 р.) до дня встановлення їй III групи інвалідності (19.09.2018 р.) минуло понад два роки, а тому позивач не має права на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі.

З огляду на викладене, висновки суду апеляційної інстанції про те, що позивач має право на отримання зазначеної допомоги без обмеження дворічним терміном, у наведеній ситуації є помилковими.

Ознайомитися з рішенням можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93594931


Задати питання

Відгуки наших клієнтів