Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія матері дитини-інваліда з дитинства

Відповідно до пенсійного законодавства, за загальним правилом, будь-яка особа, якій виповнилося 60 років і за наявності у неї 15-річного страхового стажу, має право на призначення пенсії за віком. Однак із цього правила існує декілька винятків. До одного із таких винятків пенсійне законодавство відносить призначення пенсії за віком матерям інвалідів з дитинства.

Ця норма міститься як у Законі України «Про пенсійне забезпечення» (стаття 17), так і в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, у розділі XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» міститься норма, яка вказує, що мати дитини-інваліда з дитинства має право на призначення дострокової пенсії за умови, що вона займалася вихованням такої дитини до шестирічного віку, досягла 50-річного віку й має 15 років страхового стажу.

Якщо вихованням дитини з інвалідністю за вибором матері або в разі її відсутності займався батько, то йому також може бути призначена дострокова пенсія після досягнення 55 років і за наявності у нього не менше 20 років страхового стажу.

Крім того, законом зазначено, що до осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю у віці до 16 років.

Тобто для того, щоб матері або батькові достроково вийти на пенсію, виходячи з вищевказаної норми, обов’язковою є наявність таких умов:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • документи, що свідчать про виховання дитини до 6-річного віку;
  • документи про визнання дитини інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом.

Для чого потрібні ці документи?

Розберемо кожен окремо. Свідоцтво про народження дитини встановлює факт саме народження дитини. Виховання дитини до 6-річного віку підтверджується на підставі свідоцтва про народження або паспорта дитини.

Окремої уваги заслуговує факт встановлення дитини інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом. Названий статус може засвідчуватися такими документами:

  • випискою з акта огляду в МСЕК;
  • медичного висновку закладів охорони здоров’я;
  • посвідченням одержувача допомоги;
  • довідкою органу, який призначає допомогу, про період призначення допомоги.

Іноді можливі випадки, коли особа визнається інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом після досягнення 18-річного віку та 6-річного віку відповідно. Виникає питання: що робити в такій ситуації? Які документи потрібно подавати?

У таких випадках необхідно надати висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до досягнення особою 18 років та/або висновок ЛКК про те, що дитина мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення 6-річного віку.

За наявності всіх перерахованих вище обов’язкових умов і документів особа отримує право виходу на дострокову пенсію за віком.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів