Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Справа про перерахунок та індексацію пенсії

Відстоювати права на свою законну пенсію та на її справедливий перерахунок дійсно необхідно, і цей факт довела громадянка у Верховному суді України. У березні 2017 року вона звернулася до суду з вимогою визнати незаконними дії Луцького пенсійного фонду, який відмовився виконати перерахунок і виплату індексації пенсії, а також здійснити компенсацію раніше перерахованої індексації пенсії, пов’язану з порушеннями термінів її виплати за період із 27 березня 2014 року.

Слід зазначити, що пенсію цій жінці було призначено ще з квітня 2005 року. Але, після звільнення з посади начальника відділу Волинського обласного центру зайнятості, з 31 грудня 2010 року пенсіонерці було проведено перерахунок пенсії, пов’язаний із досягненням нею граничного віку роботи на держслужбі.

Такий перерахунок проводився ще й у травні 2015 року, але для цього пенсіонерці довелося захищати своє законне право в суді. Коли суд було виграно, на підставі Постанови Львівського апеляційного адміністративного суду було проведено повторний перерахунок пенсії. Але варто відзначити, що реальна виплата коштів за вищевказаною Постановою відбулася лише одноразово в травні 2015 року за період із 27 березня 2014 року по травень 2015 року. Тобто у зв’язку із затримкою термінів виплат Пенсійний фонд був зобов’язаний здійснити відповідну індексацію пенсії та компенсувати втрату доходів, пов’язану з порушеннями термінів їх виплати, але, звісно, цього Пенсійний фонд не зробив.

У зв’язку з цим у лютому 2017 року громадянка звернулася до Пенсійного фонду з проханням виконати перерахування пенсії за її індексацією та компенсувати втрати доходів у зв’язку з порушенням Пенсійним фондом термінів їх виплат.

Отримавши відмову від Пенсійного фонду, для захисту своїх прав жінка була змушена звернутися до суду. Але суди і першої, і апеляційної інстанцій відмовили в задоволенні її позовних вимог, мотивуючи своє рішення тим, що відсутні правові підстави для задоволення позову, оскільки питання вже було вирішене раніше, в іншій судовій постанові, яка набрала законної чинності.

Крім того, апеляційний суд зазначив, що перерахунок пенсії, заснований на рішенні суду, є відновленням порушеного права на отримання відповідної виплати й не може бути підставою для нової індексації із застосуванням нового рівня споживчих цін і встановлення нового базового місяця.

У грудні 2017 року жінка звернулася вже до Вищого адміністративного суду з касаційною скаргою, при цьому вона посилалася на порушення судами норм процесуального та матеріального права. Пенсіонерка просила скасувати постанову попередніх судів (першої та апеляційної інстанцій), а справу просила направити на новий судовий розгляд. З цією метою було підготовлено цілу низку необхідних процесуальних документів, які підтверджують такі порушення.

Колегія суддів Верховного Суду переглянула у порядку письмового провадження справу пенсіонерки та дійшла висновку, що суди не встановили, який саме базовий місяць для проведення індексації брався відповідачем для перерахунку пенсії та не дали юридичної оцінки факту перевизначення місяця призначення пенсії, а також його заміни, чим порушили норми процесуального та матеріального права.

Як підбиття підсумків, Верховний Суд прийняв рішення задовольнити її касаційну скаргу і, відповідно, скасувати постанову апеляційного суду, а справу громадянки направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Якщо хочете ознайомитися із вищевикладеним рішенням суду, це можна зробити за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/81285239


Задати питання

Відгуки наших клієнтів