Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Оформлення пільгової пенсії с зони АТО

Найчастіше вимушені переселенці зі сходу України стикаються з чималою кількістю бюрократичних перепон у випадку оформлення дострокової пенсії на пільгових умовах, оскільки виникають труднощі у зв’язку з необхідністю підтвердження довідками періодів роботи у важких або в особливо важких умовах праці. Проте через розташування таких об’єктів на тимчасово окупованих територіях люди змушені отримувати документи із печатками невизнаних республік.

Зокрема, під час подання документів із додаванням усіх необхідних довідок на отримання пенсії до органів пенсійного фонду посадові особи відмовляють у прийманні тих періодів, що були підтверджені довідками із окупованих регіонів. Тобто людина, приміром, відпрацювала з 1980 по 1990 роки на шахті та має вийти на пенсію на пільгових умовах у 50 років. Вона надає довідку, яку змогла отримати, проте їй відмовляють у прийманні цього періоду і, відповідно, в нарахуванні пенсії.

Зі схожою проблемою зіткнувся у травні 2017 року громадянин, який звернувся до Пенсійного фонду України у м. Сєвєродонецьку для отримання пенсії. Період його роботи не було зараховано через підтвердження його довідкою окупаційної влади, тому він звернувся із позовом до суду, в якому просив зобов’язати відповідача призначити пенсію на пільгових умовах зі зниженням віку, із урахуванням пільгового стажу.

Як зазначено у пенсійному законодавстві, умовою для отримання пенсії на пільгових умовах на підставі Списку № 1 є досягнення 50 років і стаж роботи не менше 25 років (для чоловіків). Тому було необхідно зарахувати період роботи на шахті «Луганська» ВО «Стаханвугілля» за період із 27.11.1979 р. по 28.08.1981 р., із 24.08.1988 по 23.06.1991 р.

Іншим законодавчим актом урегульовано зарахування стажу роботи до 21.08.1992 р., де зазначено, що для підтвердження умов праці (важких або особливо важких) необхідно надати довідку з підприємства про наявність таких умов під час працевлаштування.

Тому, проаналізувавши перераховані вище норми, випливає логічний висновок, що для виникнення права на пільгову пенсію необхідно, щоб особа перебувала на посаді або виконувала роботу, яка передбачена Списком № 1, із урахуванням проведеної атестації робочих місць за час виконання роботи після 21.08.1992 р. Крім того, особа повинна мати документи, які підтверджують зайнятість працівника за відповідною професією згідно з результатами атестації умов праці (робочого місця) після 21.08.1992 р.

Оскільки вищезгадана шахта перебуває на тимчасово окупованій території, позивач змушений був звернутися до органів влади невизнаної республіки для отримання інформації. Але пенсійний фонд не прийняв до уваги відповідні довідки з тієї причини, що вони видані на окупованій території та не мають юридичної чинності.

Однак суперечливі дії пенсійного фонду були розцінені як неправомірні, оскільки щодо аналогічної ситуації існує правовий висновок, викладений у постанові Верховного суду. У ній, зокрема, йдеться про те, що довідки та інші документи, які видаються на тимчасово окупованих територіях, повинні визнаватися в тому випадку, якщо внаслідок невизнання таких документів виникнуть серйозні обмеження прав або порушення прав особи. Оскільки той факт, що їх видано на окупованій території, не є належною підставою для порушення прав громадян України на пенсійне забезпечення, судом було визнано дії ПФУ незаконними.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів