Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Виплата одноразової грошової допомоги

Підполковник протягом майже двох місяців перебував у зоні проведення антитерористичної операції. Повернувшись додому, він страждав від глибокої депресії та через декілька днів пішов із життям шляхом самоповішення.

Родина загиблого звернулася до обласного військового комісаріату з проханням про визнання права на отримання посвідчення члена сім’ї військовослужбовця, який загинув під час проходження військової служби, та до Міністерства оброни з проханням про виплату їм одноразової грошової допомоги. Обидві установи сім’ї відмовили. З огляду на це родина звернулася до суду.

Судами було установлено, що підполковник страждав на тривожно-депресивний розлад із панічними атаками й не розумів характеру вчинених ним дій, що підтверджується відповідними медичними висновками.

Дослідивши законодавство, суд дійшов висновку, що поняття «час виконання службових обов’язків» також охоплює період хвороби та її наслідків, які настали внаслідок проходження особою військової служби та виконання нею службових обов’язків.

Було установлено, що одноразова грошова допомога виплачується також у разі смерті військового, якщо така настала внаслідок хвороби, пов’язаної з виконанням військової служби.

Доцільно зазначити, що ця допомога не виплачується у разі, якщо смерть військового настала внаслідок самогубства, тобто умисного самоушкодження, що призвело до смерті.

Здійснивши відповідну медичну експертизу, експерти дійшли висновку, що існує наслідково-причинний зв’язок між хворобою, травмами та причиною смерті підполковника, і що ці факти та події пов’язані із захистом Батьківщини. Отже, це захворювання та його наслідки пов’язані з виконанням військової служби.

Оскільки відповідними медичними висновками було встановлено, що підполковник не усвідомлював своїх дій, то вчинення ним умисного самоушкодження, яке призвело до смерті, виключається.

Ґрунтуючись на цих висновках, судами було зазначено, що родина підполковника має право й на отримання посвідчення члена сім’ї військовослужбовця, який загинув під час проходження військової служби, і на виплату їм одноразової грошової допомоги.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів