Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Зразкова справа по Атестації робочого місця

Здавалося б, Верховний суд розглянув усі види спорів, які виникають щодо пенсійних питань, і зробив стосовно них свої правові висновки. Однак виходять дедалі нові й нові постанови, у яких суд касаційної інстанції досліджує спірні питання пенсійного права.

Зокрема, Верховний суд неодноразово висловлював свою позицію стосовно непризначення пенсії у зв’язку непроведенням атестації робочого місця. Черговий правовий висновок, присвячений цьому питанню, викладено у постанові Верховного суду від 28.01.2021 р.

До суду звернувся громадянин із позовом про незаконність відмови органу Пенсійного фонду в зарахуванні до пільгового трудового стажу періодів роботи із шкідливими і важкими умовами праці та призначенні пенсії на пільгових умовах. Позивачу було відмовлено в зарахуванні стажу водієм автомобіля (що зайнятий на вивезенні гірничої маси в технологічному процесі) із повним робочим днем, який давав право на призначення пенсії на пільгових умовах згідно зі Списком № 2.

Постановою окружного й апеляційного судів у позові було відмовлено. Суди мотивували своє рішення тим, що робоче місце позивача не було атестоване.

Проаналізувавши доводи сторін і матеріали справи, Верховний суд зазначив, що відсутність факту атестації робочого місця не визнається приводом відмовляти особі у пенсії за віком на пільгових умовах. Працівник не може нести відповідальність за бездіяльність роботодавця. У зв’язку з цим позбавлення позивача пенсійного забезпечення через невиконання роботодавцем своїх обов’язків порушуватиме права позивача на таке забезпечення.

Таким чином, із урахуванням висновків ВП ВС у зразковій справі № 240/6263/18 спірні періоди позивача підлягають зарахуванню до його пільгового стажу.

Тобто Верховний суд скасував рішення судів нижчого рівня і задовольнив позовні вимоги у повному обсязі.

Ознайомитись із рішенням можна за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/94511576


Військова служба в Афганістані

Військова служба в Афганістані

Коли суддя вийшов у відставку, він помітив, що йому не доплатили суддівську винагороду, оскільки не було зараховано до стажу роботи на посаді судді час проходження ним військової служби в Афганістані ..

Дата створення: 13.03.2021 | Дата зміни: 13.03.2021


Задати питання

Відгуки наших клієнтів