Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Як врахувати стаж підприємця до пенсії ?

Стаж роботи є однією із основних складових для пенсійного забезпечення будь-якої особи. Водночас більшість українців замість найманої роботи віддають перевагу веденню підприємницької діяльності. Це відбувається шляхом реєстрації громадянина фізичною особою – підприємцем, після чого особа має право здійснювати відповідну господарську діяльність.

Необхідно зазначити, що із 01.01.2004 р. набрав чинності Закон України від 09.07.2003 р. № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який фактично започаткував новий порядок зарахування періоду роботи до стажу. Зокрема, з цієї дати стаж тепер пов’язаний безпосередньо зі сплатою страхових внесків. Тобто наразі несплата страхових внесків матиме негативні наслідки для особи, а саме незарахування періодів роботи до страхового стажу. Що стосується періодів до 01.01.2004 р., то до стажу зараховується робота, яка виконувалась на підставі трудового договору.

Відзначимо, що зарахування періодів провадження підприємницької діяльності до стажу має чимало нюансів. Чинне законодавство відносить фізичних осіб – підприємців до осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. При цьому слід розрізняти фізичних осіб – підприємців, які обрали загальний спосіб оподаткування, та тих, що обрали спрощену систему оподаткування. Різниця полягає у різних порядках зарахування періодів роботи до стажу.

Приміром, періоди провадження підприємницької діяльності ФОП на загальній системі до 1 липня 2000 року будуть зараховані до стажу лише за умови подання документів, які підтверджують сплату страхових внесків. Що стосується періоду після 1 липня 2000 року, то він також буде зарахований за умови сплати страхових внесків, але органи пенсійного фонду самостійно здійснюють таку перевірку за допомогою Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Тепер щодо ФОПів-спрощенців. Їм періоди роботи з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року будуть зараховані до стажу в разі надання особою довідки про реєстрацію її як суб’єкта підприємницької діяльності. Що стосується періодів діяльності з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року, то вони зараховуються лише за умови сплати страхових внесків.

Також варто зазначити, що періоди здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування мають підтверджуватися відповідними документами. Період до 1 січня 2004 року – спеціальним торговим патентом, або свідоцтвом про сплату єдиного податку, або патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, або довідкою про сплату страхових внесків. Період із 1 січня 2004 року – довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів