Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Страховий стаж в Чеській Республіці

За часів Радянського Союзу люди часто виїжджали до інших країн на роботу, у зв’язку з чим трудовий стаж отримували у різних країнах. З цієї причини дуже складно було отримати пенсію, оскільки трудові правовідносини після незалежності в різних країнах регулюють різні закони. Але міжнародне співробітництво йде в ногу із часом та урегульовує подібні питання.

Сьогоднішній день диктує свої вимоги, в результаті чого українці стають дедалі більш мобільними. Це виражається в тому, що чимало співвітчизників живуть і працюють за межами нашої держави. Однак деякі громадяни повертаються на свою батьківщину на заслужений відпочинок, унаслідок чого виникає чимало запитань.

Як відомо, громадяни України за загальним правилом мають право на пенсію за віком після досягнення 60 років і за наявності страхового стажу 28 років. А як бути тим особам, які якийсь час пропрацювали за межами України, наприклад у Чехії? Чи будуть їм зараховані до стажу періоди роботи у цій країні?

Між Україною та Чехією укладено угоду за пропорційним принципом. Зокрема, 4 липня 2001 року уряд України і уряд Республіки Чехія уклали угоду про соціальне забезпечення для рівного ставлення та визначення застосовного законодавства з питань соціального забезпечення громадянам цих держав. Необхідно проаналізувати кілька положень цієї угоди.

Під час призначення пенсії стаж, отриманий в Україні, і стаж, отриманий у Чехії, не додається. Кожна із країн-учасниць призначає пенсію відповідно до отриманого стажу в кожній із країн. Наприклад, якщо людина пропрацювала 12 років в Україні та 18 років у Чехії, то після 60 років Україна призначає пенсію за відпрацьовані 12 років, а Чехія – за 18 років стажу.

По-друге, зарахування стажу, отриманого за законодавством обох держав, відбувається також із певною специфікою. Справа в тому, що стаж ураховується лише для визначення права на пенсію. У той же час це відбувається в тому випадку, якщо періоди страхового стажу не збігаються в часі.

Також угода встановлює, що якщо факт призначення пенсії на території однієї країни залежить від зарахування стажу, отриманого на території іншої, то перша країна має здійснити кілька дій:

1) визначити розмір пенсії, із урахуванням усіх періодів стажу, отриманих за законодавством цієї держави;

2) на підставі певного розміру пенсії призначити та виплатити пенсію у розмірі, який би був співвідношенням стажу, отриманого на території першої держави, і загального стажу, отриманого на території обох держав.

До того ж міжнародна угода передбачає деякі ситуації, коли людина незначний час працювала на території іншої держави. Наприклад, особа працювала у Чехії менше одного року, тоді цей період буде враховано під час призначення стажу в Україні, але знову ж таки, цей період має бути нетривалим у часі.

По-третє, сприятливими вбачаються положення угоди про розмір пенсії. Держави передбачили, що в разі, якщо розмір певного виду пенсії залежатиме від кількості членів сім’ї, відповідна країна, законодавство якої передбачає такі норми, бере до уваги як членів сім’ї, які проживають на її території, так і тих, що проживають на території іншої держави.

Нюансом цієї міжнародної угоди це те, що якщо людині пенсія була призначена в Україні, але потім вона виїхала на постійне місце проживання до Чехії, у такому випадку виплата не припиняється, а продовжує виплачуватися у перерахунку на місцеву валюту.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів