Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Страховий стаж в Єгипті

Особливості призначення пенсії в Україні за наявності стажу, отриманого в Арабській Республіці Єгипет, і навпаки

Пропрацювавши певний період часу, згодом кожна особа отримує право на пенсію. Із урахуванням того, що дехто працює не лише в Україні, постає питання про зарахування закордонного трудового стажу під час призначення пенсії.

Єгипет зарекомендував себе як зручна країна для відпочинку. Однак деякі наші співвітчизники обирають її саме як країну для трудової діяльності. То чи буде врахований стаж, отриманий у Єгипті, під час призначення пенсії в Україні, та навпаки?

Для відповіді на це питання слід проаналізувати міжнародні угоди, укладені між Україною та Єгиптом. Зазначимо, що між цими країнами, на жаль, не укладено міжнародного договору, який би надавав можливість враховувати під час призначення пенсії трудовий стаж, отриманий у тій чи іншій країні.

Водночас на сьогодні між Україною й Арабською Республікою Єгипет діє Конвенція про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на майно. Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 18 цієї Конвенції пенсії, що сплачуються у зв’язку з минулою роботою резиденту договірної держави, оподатковуватимуться тільки в державі, з якої надходять ці платежі.

Отже, між Україною та Єгиптом стосовно пенсії врегульовані лише питання, які пов’язані з оподаткуванням. Що стосується врахування періодів роботи для призначення пенсії, то це питання не врегульоване, тому єдине, що залишається, – чекати відповідної міжнародної угоди.

Тобто прямуючи до Єгипту на заробітки, не потрібно розраховувати, що цей період буде врахований під час призначення пенсії в Україні, або навпаки. Тому, бажаючи отримати пенсію в Україні, слід потурбуватися про те, щоб заробити необхідну кількість трудового стажу саме в Україні. Якщо ж особа більшість часу проводить в Єгипті, в такому разі краще подумати про отримання відповідних соціальних виплат саме в цій країні.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів