Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Страховий стаж в Великобританії

Міграції – невід’ємна частина сьогодення. Існує чимало причин для того, щоб вирішити переїхати до іншої країни: робота, кращі умови життя, стан здоров’я тощо. Велика Британія – чудовий приклад стабільності, консервативності та високорозвиненої країни. Саме тому тисячі українців обирають Велику Британію як країну для подальшого проживання.

Станом на сьогодні між Україною та Великою Британією не укладено угоди у сфері пенсійного забезпечення, а це означає, що стаж, отриманий у цій державі, не буде зараховуватися в іншій під час призначення пенсії.

Якщо ж ви переїхали до Великої Британії після призначення пенсії, то вас обов’язково турбуватиме питання, чи зміниться розмір призначеної пенсії.

Зокрема, відповідно до статті 18 Угоди між урядами України та Великої Британії про уникнення подвійного оподаткування пенсія оподатковуватиметься лише у тій країні, резидентом якої є особа.

Якщо йдеться про інші виплати, що сплачуються органами місцевої влади, приміром, зарплати за державну службу, то така виплата оподатковується лише в тій країні, де особа проходила службу. Однак ця виплата оподатковуватиметься тільки в іншій країні, якщо фізична особа є її резидентом, громадянином або не стала резидентом держави тільки у зв’язку з наданням послуг. Цю процедуру врегульовано статтею 19 вищезазначеної Угоди.

У разі якщо Україна відмовляється сплачувати вам як громадянину Україну пенсію за кордоном, необхідно звернутися до рішення Конституційного суду України від 7 жовтня 2009 року № 25-рп/2009, відповідно до якого держава має виплачувати пенсію особі, якій була призначена пенсія в Україні, незалежно від того, в якій країні ця особа проживає та чи було укладено відповідну угода між урядами України та держави, в якій мешкає особа. Окремо відзначимо, що законодавство України не передбачає такої підстави для відмови у призначенні пенсійних виплат, як відсутність двосторонньої угоди в галузі соціального/пенсійного забезпечення між державами.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів