Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Страховий стаж у В'єтнамі

Пенсійне забезпечення є важливою складовою кожної високорозвиненої держави, і Україна тут не є виключенням. Загальновідомий факт, що для отримання права на пенсію необхідне досягнення певного віку та достатня кількість страхового стажу. На підтвердження цього майбутній пенсіонер має зібрати та надати пенсійному фонду пакет документів.

Особливо складною є ситуація, якщо особа працювала в різних державах. Наприклад, В’єтнам має міцні зв’язки з Україною завдяки спільному комуністичному минулому. Радянський Союз підтримував комуністичну частину В’єтнаму за часів В’єтнамської війни. Чимало в’єтнамських студентів отримували вищу освіту в СРСР, а радянські вчителі, інженери, лікарі їхали передавати свій досвід і знання в’єтнамським колегам. Тому питання зарахування стажу роботи у В’єтнамі під час призначення пенсії в Україні є досить актуальним.

Чинні закони України регламентують, що для зарахування стажу роботи за кордоном необхідно, щоб між Україною і закордонною державою було укладено угоду про пенсійне або соціальне забезпечення. На жаль, Україна та Соціалістична Республіка В’єтнам такої угоди не уклали. Тому періоди роботи в Україні не зараховуються до страхового стажу у В’єтнамі, й навпаки.

У той же час між Україною та В’єтнамом укладено угоду про уникнення подвійного оподаткування. Відповідно до її умов пенсії та інші подібні винагороди, що сплачуються однією з держав, оподатковуються лише в цій державі. Пенсія за державну службу оподатковується в країні, де особа проходила службу. Однак така пенсія буде оподатковуватись тільки в іншій країні, якщо фізична особа є резидентом цієї держави, її громадянином або не стала її резидентом лише у зв’язку зі здійсненням служби.

Таким чином, єдиним позитивним моментом для пенсіонерів у контексті України та В’єтнаму є оподаткування лише в одній із вищенаведених держав. Маємо надію, що Україна і В’єтнам укладуть договір про пенсійне забезпечення, який гармонізує питання призначення пенсії в цих державах.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів