Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія машиністи живильників

На сьогодні склалася така ситуація, що чимало наших співвітчизників не знають своїх прав, у тому числі щодо пенсійного забезпечення. Наприклад, майбутні пенсіонери не розуміють, скільки років необхідно, щоб вийти на пенсію, які документи подати до пенсійного фонду тощо. Відповідно до чинного законодавства за загальним правилом для виходу на пенсію необхідно мати 60 років. У свою чергу кількість страхового стажу щороку збільшується на 1 рік: у 2021 році необхідно 28 років страхового стажу. Але для конкретного переліку робіт вищезазначені строки є меншими. Це пов’язано зі складними умовами таких робіт.

До названих робіт належать машиністи живильників, які спостерігають за роботою пластинчастих, стрічкових, вібраційних, тарілчастих та інших живильників, проводять пуск і зупинку обладнання, регулюють рівномірне подавання матеріалів у дробарки, конвеєри, грохоти, млини, класифікатори, сушильні барабани й інші механізми, видаляють із матеріалів, що подаються, сторонні предмети, усувають затори матеріалів, виконують пуск та зупинку живильників і конвеєрів, очищення та змащення обладнання, виявляють та усувають дрібні неполадки в роботі обладнання.

Машиністам живильників дозволено вийти на пенсію у 50 років за кількості стажу 25 років – чоловікам, із яких 10 і більше років на такій або іншій пільговій професії, і 20 років – жінкам, з них 7 років 6 місяці праці на пільговій роботі.

Слід відзначити, що найбільше значення для призначення пенсії мають документи, які подають до пенсійного фонду.

Після надходження заяви і доданих до неї документів інспектор пенсійного фонду вивчає записи трудової книжки. Якщо співробітник установив недоліки у записах про періоди роботи або з трудової книжки неможливо підтвердити пільговий характер робіт, то для прийняття такого періоду роботи обов’язково необхідно подати довідки з місця роботи або архіву (у випадку ліквідації підприємства).

У той же час трапляються ситуації, коли пенсійний фонд вимагає надання таких довідок навіть за відсутності помилок і недоліків у трудовій книжці. У разі ненадання такої довідки з різних причин ПФ України приймає рішення про відмову в призначенні пенсії. Такі рішення пенсійного фонду є протиправними.

Для відновлення порушеного права та призначення пенсії слід звертатись до суду з позовом. У аналогічних справах Верховний суд став на бік пенсіонера, що підвищує шанси отримати позитивне рішення.

Отже, призначення пенсії машиністам живильників залежить від записів у трудовій книжці та наявності підтвердних довідок. При цьому відмова пенсійного фонду в призначенні пенсії не позбавляє особу права на пенсію, необхідно звертатись до суду для призначення пенсії у судовому порядку.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів