Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія дробильників

Право особи на пенсію залежить від двох критеріїв: страхового стажу та заробітної плати. Чим більшими є ці показники, тим вищим є розмір пенсії. У 2021 році для виходу на пенсію необхідно відсвяткувати 60 років і мати 28 стажу.

Водночас існують професії та посади, для яких законом визначено меншу кількість страхового стажу. Це пов’язано із важкими та шкідливими умовами праці. Такі професії сформовані у так звані Список № 1 і Список № 2. До таких професій належать дробильники, які виконують дробіння сировини, матеріалів, напівфабрикатів сухим і мокрим способом на дробарках, дробильних агрегатах, дробильно-сортувальних установках різних систем, дезінтеграторах, копрах, розтирачах.

Дробильники можуть вийти на пенсію після досягнення 50 років за наявності стажу 25 років – для чоловіків, із яких хоча б 10 років на «списочній» роботі, і 20 років – для жінок, з них не менше 7 років 6 місяців пільгових робіт.

З чим найчастіше стикаються пенсіонери під час оформлення пільгової пенсії?

Аналізуючи записи трудової книжки, співробітник пенсійного фонду може їх «забракувати» через певні недоліки: відсутність печатки, підпису уповноваженої особи тощо. У таких випадках для врахування цього стажу як пільгового необхідно отримати підтвердну довідку з місця роботи або архіву.

Однак пенсійний фонд України може вимагати такі довідки навіть тоді, коли з записами трудової книжки все гаразд. І якщо пенсіонер таку довідку надати не може, у призначенні пенсії відмовляють. Такі дії є зловживанням і, безумовно, порушують права майбутнього пенсіонера.

У такому випадку потрібно готувати позову до суду. Рішення Верховного суду у таких випадках прийняті на користь майбутніх пенсіонерів.

Отже, призначення пенсії дробильника пов’язане з правильністю записів у трудовій книжці та наявністю уточнювальних довідок. У будь-якому випадку майбутній пенсіонер може скористатися судовим способом захисту своїх прав.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів