Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія апаратника вилуговування

Апаратники вилуговування під час здійснення своїх професійних повноважень виконують низку дій – від дроблення сировини до контролювання процесів вилуговування. Повноваження різняться залежно від розряду.

Відповідно до Класифікатора професій України (ДК 003:2010) ця професія відповідає коду 8154. Представники цієї професії як жодної іншої розуміють, наскільки важкою і шкідливою для здоров’я є така робота. Звісно, державою теж був відзначений цей факт. Саме тому законодавцями були передбачені спеціальні умови для апаратників вилуговування для виходу на пенсію (пільгові умови). Зокрема, передбачено, що представник зазначеної професії може вийти на пенсію не у 60 років, як установлено загальним законодавством, а вже у 50 років. Головною умовою для цього є наявність страхового стажу не менше 25 років – для чоловіків, із них не менше 10 років на роботах за Списком № 1, і не менше 20 років – для жінок, із них не менше 7 років 6 місяців на роботах за Списком № 1.

Загалом, під час аналізу судової практики можна виділити таку групу спорів, які стосуються установлення факту роботи на посаді, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Загальновідомий факт, що основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. На жаль, інколи трудова книжка може бути заповнена неналежним чином або не містити записів про роботу, що має право на пільгову пенсію. У таких випадках ви маєте отримати уточнювальні довідки з підприємств або їх правонаступників і надати їх до пенсійного фонду. Якщо ж трудова книжка містить відповідні записи, рекомендуємо вам все ж таки отримати необхідні довідки, оскільки на практиці органи пенсійного фонду можуть відмовити у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах працівникам у зв’язку з тим, що в них відсутні уточнювальні довідки навіть за наявності заповненої трудової книжки із записами. Однак у такому випадку теж можуть виникнути певні складнощі: а якщо документи підприємства не збереглися чи перебувають на непідконтрольній Україні території? У такому разі єдиним виходом буде звернення до суду із позовом про зобов’язання пенсійного органу зарахувати відповідні періоди роботи до пільгового стажу.

Як підсумок, можна відзначити: із урахуванням тяжких і шкідливих для здоров’я умов роботи апаратником вилуговування, законодавцем були передбачені певні пільги щодо призначення пенсії за віком для представників цієї професії. Однак на практиці інколи виникають проблеми з призначенням пенсії. У цьому випадку треба звертатися до суду.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів