Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Призначення пенсії через суд

Попри й так непросту для пересічного українця процедуру призначення пенсії, трапляються випадки, коли вона ускладнюється відмовою в її призначенні. Чи варто складати руки та сидіти без пенсії? Звісно ж, ні, оскільки в такому випадку залишається ще один механізм отримати пенсію, а саме – в судовому порядку.

Як правило, відмову в призначенні пенсії можна отримати через відсутність печаток у трудовій книжці або у зв’язку із заповненою неналежним чином трудовою книжкою. Окрім того, частою причиною відмов у призначенні пенсії є колізія між чинним законодавством і законодавством, яке існувало під час трудової діяльності особи (особливо якщо йдеться про період роботи за часів СРСР).

Який же алгоритм призначення пенсії у судовому порядку?

У першу чергу слід пам’ятати про те, що суд може або зобов’язати органи ПФУ здійснити призначення пенсії, або зобов’язати ПФУ повторно розглянути заяву особи про призначення пенсії.

Однак як у першому, так і у другому випадку вам спершу необхідно звернутись до органу пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії, отримати відмову й вже у судовому порядку оскаржувати її та домагатись дотримання ваших конституційних прав.

Для того щоб призначити пенсію у судовому порядку, вам необхідно скласти позовну заяву з відповідними позовними вимогами та подати її до адміністративного суду за місцезнаходженням відповідача (органу ПФУ).

На практиці трапляється й таке, коли суд першої інстанції відмовляє у позові, оскільки доводи органу пенсійного фонду були кращими. У такому випадку не слід впадати в розпач, краще буде подати апеляційну скаргу. Підтвердженням слів є чимала кількість судових справ стосовно призначення пенсії, які дійшли до Верховного суду, в яких він визнав позов і зобов’язав ПФУ призначити особі пенсію. Якщо ж звернути свою увагу на судову практику з цього питання, то слід зазначити, що на сьогоднішній день сформувалась практика Верховного суду стосовно найпоширеніших причин відмови ПФУ щодо призначення пенсії.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів