Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія машиністу крану металургійного виробництва травильного відділу

ПЕНСІЯ ПРАЦІВНИКАМ, ЗАЙНЯТИМ НА РОБОТАХ З ПІДГОТОВКИ РУД, ЗБАГАЧЕННЯ, ОКУСКУВАННЯ (АГЛОМЕРАЦІЇ, БРИКЕТУВАННЯ, ОГРУДКУВАННЯ), ВИПАЛЮВАННЯ РУД І НЕРУДНИХ КОПАЛИН

Право особи на пенсію залежить від її віку та кількості страхового періоду. Станом на сьогодні громадянинові має виповнитись 60 років, а його страховий стаж повинен становити не менше 28 років. Однак законодавець урахував, що певні професії відрізняються від інших своєю складністю та специфічними умовами праці. Період роботи вказаних професій є пільговим і дозволяє виходити на пенсію раніше.

Наприклад, робітники, зайняті на дробильних, випалювальних, збагачувальних, огрудкувальних і шихтувальних фабриках (у цехах) рудних і нерудних копалин, що містять у пилу 2% і більше кристалічного (вільного) двооксиду кремнію, належать до так званого Списку № 1, що затверджений постановою КМУ. Серед інших до таких професій належать машиністи крану металургійного виробництва травильного відділу.

Положення для виходу на пенсію

Згідно з положеннями законодавства право виплати соціального забезпечення виникає після досягнення 50 років за умови отримання стажу 25 років – для чоловіків, із них не менше 10 років на пільгових роботах, і 20 років – для жінок, із них не менше 7 років 6 місяців пільгових робіт.

Проблеми найчастіше виникають під час оформлення пенсії.

Але працівники ПФ часто відмовляють у призначенні соціального забезпечення на тій підставі, що особа не надає уточнювальної довідки, хоча її трудова книжка оформлена відповідно до вимог закону. Такі дії є зловживанням та, безумовно, порушують права майбутнього пенсіонера.

Залишається лише одне – звернутися до суду. Судова практика склалася для захисту прав на користь особи, яка звертається за оформленням пенсії, тому, зокрема, можна використовувати рішення суду від 16 лютого 2021 року у справі № 540/2711/20, від 26 квітня 2019 року у справі № 300/695/19.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів