Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

ПІДГОТОВКА ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ, АПЕЛЯЦІЙНОЇ ТА КАСАЦІЙНОЇ СКАРГИ

Крізь призму сьогодення нескладно помітити, наскільки неправомірними бувають дії Пенсійного фонду України, який своїми наказами позбавляє звичайних пенсіонерів свого конституційного права на призначення пенсії. Вважаємо, що це не привід опускати руки, оскільки в системі чинного законодавства існують інструменти, за допомогою яких наша команда юристів допоможе довести неправомірність дій ПФУ. Питання стосовно пенсії, яке не вдалося вирішити у досудовому порядку, вирішуємо зверненням до суду. Звернення до суду з пенсійних питань проводять в адміністративному судочинстві.

Першим етапом у цьому процесі є позовна заява. Позовна заява – це документ, який подає позивач до суду в установленій процесуальним законом формі, що містить вимогу про примусовий захист порушеного права чи інтересу, і подається до суду першої інстанції. Клієнт у такому випадку є позивачем, а Пенсійний фонд України – відповідачем.

Якісна підготовка цього документа є особливо важливим аспектом, оскільки саме від того, наскільки якісно, грамотно і нетривіально будуть викладені всі обставини й аргументація, залежатиме подальше рішення суду. Перед тим, як складати позовну заяву, наш юрист Пенсійного центру збирає всі необхідні документи, сканує їх, роз’яснює клієнту стратегію захисту його порушених прав. Також необхідною є інформація стосовно звернень клієнта до ПФУ, якщо такі були. Із урахуванням усіх обставин складається текст позовної заяви, у якій чітко роз’яснюється, ким є позивач, чому звертається до суду, хто порушив його права, які саме права було порушено та чому це неправомірно з боку Пенсійного фонду України. Як свідчить практика, суди задовольняють вимоги позивача в першій інстанції, тим самим зобов’язують ПФУ вчинити певні дії. Але непоодинокими є випадки, коли суди частково задовольняють вимоги позивача, тому ми пропонуємо клієнту йти в апеляцію.

Апеляційна скарга у пенсійних справах – це оскарження ухвали або рішення нижчої інстанції перед вищою. Зокрема, апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення, а суд першої інстанції через три дні після закінчення терміну на подання апеляційної скарги надсилає її разом зі справою до адміністративного суду апеляційної інстанції. Наші юристи також займаються написанням апеляційних скарг. В апеляційній скарзі викладають обставини попередньої інстанції, фіксують увагу на тій меті, якої не було досягнуто в попередній інстанції та акцентують саме на цій «гарячій точці». Якщо не було досягнуто успіху, залишається остання інстанція, яка вирішить питання остаточно, – касаційна.

Слід зазначити, що Касаційним судом в Україні є Верховний суд. Він складається із Касаційного цивільного, Касаційного господарського, Касаційного кримінального, Касаційного адміністративного та Великої палати Верховного суду. Касаційна скарга – це процесуальний документ, який передбачає захист інтересів і відновлення порушених прав громадянина з боку суду, результатом подання якої буде перевірка законності рішення суду першої інстанції судом вищої інстанції. Касаційна скарга з пенсійних питань – явище досить рідкісне, оскільки, як уже було зазначено, справи такого формату вирішують у першій інстанції та, у деяких випадках, в апеляційній. Якщо ж справа дійшла до касаційної скарги, то проблема позивача є максимально незвичною для українського законодавства. Слід відзначити, що касаційну скаргу слід подавати у випадках необґрунтованого рішення стосовно зацікавленої сторони. Складання касаційної скарги – справа не з легких, оскільки це вимагає не лише дотримання всіх вимог Кодексу адміністративного судочинства, але й спеціальних юридичних знань для обґрунтування всієї ситуації з посиланням на чинне законодавство. Під час подання касації слід упевнитися, що не пропущений термін її подання, а якщо такий факт наявний, подати скаргу можливо лише у разі відновлення строку й лише за наявності поважних причин.

Для того, щоб уникнути таких ситуацій, пропонуємо звернутися до юристів нашого Пенсійного центру, які допоможуть зі здійсненням супроводу через увесь судовий процес.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів