Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Доменне виробництво: горнові з десульфурації чавуну

Сучасні потреби суспільства потребують багатьох продуктів і товарів. На жаль, для задоволення суспільних забаганок люди мають важко працювати, витрачаючи своє життя та здоров’я.

Ні для кого не буде таємницею, що однією з найскладніших і найшкідливіших для здоров’я категорією професією є робота, пов’язана з добуванням та обробленням металу, руди та нерудних копалин.

Праця осіб, зайнятих у гірничій промисловості, супроводжується неабияким ризиком і характеризується низкою особливостей. Оскільки зсуви порід і обвали лишаються повсюдним явищем, відбивання, відкачування, транспортування руди по штреках і штольнях, а також кріпильні роботи пов’язані з небезпекою для здоров’я. Основними виробничими шкідливостями, які характеризують умови праці, є несприятливі метеорологічні умови, пил і токсичні гази, шум і вібрація, недостатнє освітлення.

Звісно, у майбутньому всю важку та шкідливу роботу виконуватимуть машини, роботи, однак станом на сьогодні десятки тисяч людей у нашій державі віддають своє життя та здоров’я на задоволення потреб суспільства та держави.

Зі свого боку наша держава намагається хоч якось компенсувати важкі умови праці, зокрема шляхом надання пільги щодо виходу на пенсію. У нашій державі створено так звані Списки, які містять перелік професій і посад, що мають право на скорочений вік для виходу на пенсію. У системі нашого законодавства існують Список № 1 і Список № 2.

Список № 1 включає роботи, професії, посади та показники на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Список № 2 – це роботи, професії, посади та показники з шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах

До Списку № 1 зокрема належать горнові з десульфурації чавуну.

Для того щоб людина мала змогу вийти на пенсію за Списком № 1, слід виконати певні умови, а саме:

  1. особа має досягти 50-річного віку;
  2. в людини має бути 25-річний страховий стаж, із яких не менше 10 років на зазначеній роботі – для чоловіків, і 20-річний страховий стаж, із яких не менше 7 років 6 місяців на зазначеній роботі – для жінок.

Однак система працює лише на папері, на практиці ж особам доводиться в судовому порядку виборювати своє конституційне право на пенсію.

Найпоширенішою проблемою, з якою може зіштовхнутися майбутній пенсіонер, – відсутність атестації робочого місця, що у свою чергу призводить до того, що шкідливість роботи не підтверджена, а отже, й права на пільговий вихід на пенсію в особи немає.

На щастя, вже сформувалася усталена судова практика, відповідно до якої за непроведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць відповідальність покладається на власника підприємства, а не працівника, а тому це не може бути підставою для відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах (рішення Верховного суду від 19 лютого 2020 року у справі № 520/15025/16-а).


Задати питання

Відгуки наших клієнтів