Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія вогнетривників, зайнятих на гарячих ділянках робіт за Списком № 1

Усі професії різняться між собою найменуванням, характером робіт, складністю й інтенсивністю. Логічно припустити, що зайнятість на роботах із важкими умовами праці має надавати якусь пільгу. Дійсно, чинне законодавство встановлює перелік професій, які надають право особі вийти на пенсію раніше за інших, тобто до досягнення 60 років.

Перелік професій закріплений у так званих Списках № 1 і № 2. Перший список містить професії, які є найважчими. Другий список – менш важкі професії, але важчі за звичайні. Якщо розглядати Список № 1 у призмі пенсійного забезпечення, вихід на пенсію можна оформити у 50 років, за Списком № 2 – у 55 років.

Саме до першого списку належить професія вогнетривника, зайнятого на гарячих ділянках робіт. Суть цієї роботи полягає у приготуванні будівельних і найпростіших вогнетривких розчинів вручну, сортуванні вогнетривкої нормальної цегли, закладенні порожнин половинчастою цеглою та забутовуванні, вкладанні з вогнетривкої цегли масивів, вистилок, монтажі збірних елементів конструкцій промислових печей із жаростійких блоків, установленні складної чавунної гарнітури у котлах тощо.

Для того щоб вогнетривникам вийти на пільгову пенсію, потрібно відповідати умовам стосовно стажу та віку. Що стосується стажу, то це 25 років, із яких 10 років – робота вогнетривником. Також особа має досягти 50 років.

Які документи потрібно подавати?

Серед основних документів є паспорт, ідентифікаційний код, трудова книжка, військовий квиток, диплом. При цьому трудова книжка є чи не найголовнішим документом, адже саме вона підтверджує стаж особи.

Слід пам’ятати, що періоди роботи з важким характером праці не завжди зараховують до пільгового стажу. Причиною цього може бути неправильне написання професії у трудовій книжці. Прикладом правильного оформлення запису та зарахування відповідного періоду роботи до пільгового стажу є таке: «Прийнятий на повний робочий день вогнетривником, зайнятим на гарячих ділянках робіт».

Необхідно зазначити, що ситуації бувають різними. Нерідко трапляються випадки, коли особа або взагалі не має трудової книжки унаслідок її втрати, або записи у ній оформлені неправильно. Що робити в такому разі? Або отримати уточнювальні довідки з підприємств / архівних установ, або підтверджувати стаж за допомогою свідків безпосередньо в органі ПФУ. Але якщо трудову оформлено правильно, здійснювати такі дії непотрібно.

Водночас на практиці все інакше. Діючи завідомо неправомірно, пенсійні органи вимагають подання уточнювальних довідок навіть за належно заповненої трудової книжки. У такому випадку ефективним способом захисту є лише звернення до суду.

Судова практика свідчить про те, що наявність трудової книжки із записами, з яких можна встановити характер виконуваної роботи й умови праці, означає відсутність обов’язку щодо подання уточнювальних довідок. Тобто суди підтверджують незаконність дій пенсійного фонду.

Прикладом із судової практики, де суд також застосував вищенаведену позицію, може слугувати: рішення Донецького окружного адміністративного суду від 28 січня 2021 року у справі № 200/11189/20-а, рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11 березня 2019 року у справі № 160/130/19 та постанова Верховного суду від 27 квітня 2020 року у справі № 648/1613/17.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів