Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія вчителя

Чинне законодавство України є досить заплутаним щодо питання пенсійного забезпечення працівників сфери освіти. Із цим можна погодитись: без наявності юридичної освіти та чималого бажання розібратись у цьому клубку законів неможливо. Саме розплітанню цього клубка й присвячено подану статтю.

Зокрема, профільний закон не містить положень стосовно права для освітян вийти на пенсію за вислугою років. Однак це зовсім не означає, що такого права не існує.

До набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» діяв Закон України «Про пенсійне забезпечення», статті якого дозволяли вийти на пенсію працівникові освіти незалежно від віку за наявності 25 років стажу в сфері освіти.

Однак Законами від 2 березня 2015 року № 213-VIII та від 24 грудня 2015 року № 911-VIII було встановлено необхідність досягнення 55 років для виходу на пенсію та підвищено спеціальний стаж для виходу на пенсію. Зазначені зміни були оскаржені в Конституційному суді України.

Після цього набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який не передбачав пенсії за вислугою років працівникам сфери освіти. Здавалося б, питання вирішене, однак, Конституційний суд України 4 червня 2019 року прийняв рішення, яким визнав неконституційними Закони від 2 березня 2015 року № 213-VIII та від 24 грудня 2015 року № 911-VIII і повернув чинність положенням Закону «Про пенсійне забезпечення» до прийняття зазначених Законів.

Таким чином, склалась спірна ситуація: одночасно діє новий Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і статті старого Закону України «Про пенсійне забезпечення» щодо права виходу на пенсію за вислугою років працівнику освіти незалежно від віку за наявності 25 років стажу в сфері освіти.

Однак пенсійний фонд не зважає на вищенаведене рішення Конституційного суду України та відмовляє у призначенні пенсії за вислугою років.

Зі свого боку зазначаємо, що така відмова пенсійного фонду не є остаточною та може бути оскаржена у суді. Позиція судів щодо цієї категорії справ є такою: якщо у особи є 25 та більше років стажу у сфері освіти, відмова пенсійного фонду у призначенні пенсії є незаконною, суд у таких випадках зобов’язує ПФУ призначити особі пенсію за вислугою років. Окрім того, від моменту подання заяви до ПФУ і до фактичного призначення пенсія не втрачається, а зазначена заборгованість має бути виплачена пенсійним фондом.

Як висновок слід наголосити, що пенсія освітян за вислугою років існує. Для виходу на неї необхідно мати 25 і більше років відповідного стажу. У разі відмови ПФУ у призначенні пенсії рекомендуємо звертатись до суду та призначати таку пенсію в судовому порядку.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів