Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія горнових доменних печей

Питання пенсійного забезпечення останнім часом доволі заплутані для пересічних громадян і потребують роз’яснень з боку професійних юристів. Зокрема, найбільш розповсюдженою є інформація щодо необхідного віку для виходу на пенсію.

Чинним законодавством закріплено, що людина для виходу на пенсію повинна досягти 60-річного віку та мати 28 років (у разі виходу на пенсію 2021 року) страхового стажу.

Але органи влади, з огляду на вплив на здоров’я людини деяких професій, знизили для певних професій пенсійний вік.

До таких професій належать горнові доменних печей. Горновий доменних печей готує та замінює шлакові прилади, обробляє чавунну льотку, випускає чавун, готує та заправляє головний жолоб для чавуну, фурми й амбразури під час обслуговування доменних печей, розбирає та набирає футляр шлакової льотки, набиває канаву й заправляє шлакові жолоби, керує шлаковими стопорами під час випуску шлаку, відбирає проби шлаку.

Зокрема, горнові доменних печей мають можливість вийти на пенсію вже у 50 років, при цьому необхідний такий стаж: для чоловіків – 25 років, із яких хоча б 10 років на роботі горновим доменних печей або іншій «списковій» професії; жінкам – 20 років, із них не менше 7 років 6 місяців роботи на «списковій» роботі.

Вихід на пенсію за списком має певні складнощі. Це пов’язано з тим, що достроковий вихід на пенсію вимагає підтвердження такого характеру робіт. У випадку коли із записів трудової книжки неможливо встановити важкий або шкідливий характер робіт, пенсійний фонд вимагає подання спеціальних довідок. Але попросити довідку можуть навіть у тій ситуації, коли до записів із трудової книги зауважень немає. І у разі неможливості надати таку довідку ПФ відмовляє у призначенні пенсії.

Однак відмова у призначенні пенсії зовсім не означає, що право на пенсію втрачене. Завжди можна оскаржити відмову в суді.

Верховний суд неодноразово наголошував, що пенсію призначають на підставі тих даних, які у першу чергу містяться в трудовій книжці. І якщо із записів у ній можна підтвердити «списковість» професії, то вимагати від людини інші довідки незаконно.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів