Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Газівники доменних печей

У наш час починають знову цінувати важку працю. На друге місце відходить розумова праця, оскільки осіб, які бажають працювати руками, стає дедалі менше. Попри те, що оплата важкої фізичної праці перевищує розумову, люди, які важко працюють, стикаються із певними проблемами у разі виході на пенсію.

У цій статті мова піде про газівників доменних печей. Відповідно до Класифікатора професій ця робота належить до 8 розділу, а саме – робітники, що обслуговують рудо- та металоплавильні печі.

Особи, які працюють за Списками № 1 і № 2, мають певні пільги у разі виходу на пенсію, оскільки суть роботи є шкідливою для організму. Зокрема, після своєї важкої трудової кар’єри особи, які відпрацювали 10 років (чоловіки) або 7,5 року (жінки), мають право достроково вийти на пенсію. Однак це не весь строк, який має відпрацювали людина за своє життя. Розмір загального стажу має становити 25 років загалом, із урахуванням пільгового стажу.

Але якщо особа працювала до 2000 року, можуть виникнути певні труднощі під час оформлення пенсії. Оскільки до цього моменту не існувало електронного реєстру трудового стажу, пенсійний фонд може вимагати довідки, яка підтверджує цей стаж. Також раніше ставлення до трудових книжок було відносне, тому виправлення, плями, закреслення – доволі часта ситуація. Варто звернути увагу, що виправлення мають бути належно оформлені відповідно до правил діловодства. Якщо виправлення зроблені без такого оформлення, потрібно знову надавати довідку. Трапляються випадки, коли у записі відсутній підпис відповідальної особи чи печатка підприємства. Тут також потрібно буде виконати вищезазначені дії.

Доволі часто потенційні пенсіонери виявляють, що підприємство, на якому вони працювали, вже ліквідоване. У такому разі необхідно звернутись до архіву (державного або комерційного).

Якщо пенсійний фонд після надання усіх документів відмовляє у призначенні пенсії, радимо звертатись до суду. У разі наявності всіх документів суд, як правило, підтримує пенсіонера та призначає пенсію.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів