Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Недоотримана пенсія

Недоотримана пенсія після смерті пенсіонера – у наш час доволі болюча історія. Відсутність коштів у пенсійного фонду, неприємні працівники, які приймають документи, нескінченне очікування самої виплати. Ця ситуація ускладнялась ще тим, що необхідно було подавати усі документи до того пенсійного фонду, де перебував на обліку померлий пенсіонер.

Така ситуація із недоотриманими пенсіями набула популярності з 2017 року, оскільки частину східних областей було окуповано, а люди, які жили на цих територіях, не виїхали на підконтрольну Україні територію, а тому виплату пенсій їм було припинено.

Також відповідно до внутрішнього порядку ПФУ для виплати недоотриманих пенсій раніше всі документи необхідно було подавати до пенсійного фонду, де перебував померлий пенсіонер на обліку. Як свідчить практика, чимало родичів померлих пенсіонерів переїжджали до центральної України на постійне проживання, однак після смерті родича їм необхідно було їхати до прифронтових міст задля подання невеликого пакету документів.

Ситуація із поданням документів за територіальним принципом існувала до кінця вересня 2021 року. Натомість, зрозумівши актуальність такої проблеми, Головне управління Пенсійного фонду України надіслало лист до кожного місцевого управління від 21.09.2021 року № 2800-03-02-02-9/47223, у якому роз’яснила, що відтепер документи на отримання недоотриманої пенсії можна подавати за екстериторіальним принципом. Тепер можна подавати документи до будь-якого найближчого пенсійного фонду, і вони будуть однаково оброблені, а недоотриману пенсію після смерті пенсіонера буде виплачено.

Які документи необхідно подавати для виплати недоотриманої пенсії після смерті пенсіонера:

  • свідоцтво про смерть пенсіонера;
  • документ, який підтверджує родинні відносини (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження);
  • документ, що посвідчує особу заявника.

Ця процедура є не дуже складною, однак якщо у вас виникли будь-які труднощі, ви можете звернутись до нашої компанії, а ми з радістю вам допоможемо.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів