Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія варників пеку

Загальновідомим є факт, що пенсії бувають декількох видів. Одні особи мають право на загальну пенсію, яку призначають за умови досягнення 60 років і за наявності 28 років стажу (станом на 2021 рік). Інші мають право на пенсію за вислугою років, унаслідок відпрацювання відповідної кількості років у певній сфері (працівники закладів охорони здоров’я, освіти тощо).

Існує такий вид пенсії, як пільгова за віком. Сутність її полягає в тому, що особи мають право вийти на пенсію зі зниженим пенсійним віком. Головною особливістю є зайнятість особи на відповідних роботах, які саме й дають право на пільгову пенсію.

Законодавством визначено вичерпний перелік робіт, які дають право на пільгову пенсію. Він закріплений у так званих Списках № 1 і № 2.

Список № 1 містить професії, які є найважчими, а саме на підземних роботах, на роботах із особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці.

Список № 2 має перелік менш важких професій, але важчих за звичайні, робіт зі шкідливими та важкими умовами праці.

Це у свою чергу безпосередньо впливає на пенсійне забезпечення, адже за Списком № 1 пенсійний вік установлюють у розмірі 50 років, а за Списком № 2 – у розмірі 55 років.

За Списком № 1 визначено чимало різних професій у сферах: прокатному, колесопрокатному, бандажопрокатному, вилопрокатному, бляхокатальному, лудильному, оцинкувальному й освинцювальному виробництві; виробництві рейкових кріплень, вирубуванні та зачищенні гарячого металу; термічному обробленні; виробництві каліброваного металу. Прописано у Списку № 1 й таку професію, як варники пеку.

Обов’язок роботи варника пеку полягає у веденні процесу варіння пеку для прокатних станів, навантаженні та заваленні сировини в котли, вантаженні розплавленої маси. Окрім цього, він готує плити для випуску з котлів готового пеку, ріже пек на брикети та складає їх у штабелі після зважування. Він також доставляє матеріали до смоловарки та пек до прокатних станів.

Підсумувавши, можемо зробити висновок, що необхідними умовами виходу на пенсію для варника пеку є:

  • особа має досягти 50-річного віку;
  • у людини має бути наявний 25-річний страховий стаж, із якого не менше 10 років на зазначеній роботі – для чоловіків, і 20-річний страховий стаж, із якого не менше 7 років 6 місяців на зазначеній роботі – для жінок.

Однак на практиці не усі приписи законодавства виконують повною мірою. Найпоширенішою проблемою, з якою може стикнутися майбутній пенсіонер, – це відсутність атестації робочого місця, що призводить до того, що шкідливість роботи не підтверджена, а отже, й права на пільговий вихід на пенсію в особи немає.

У такій ситуації людина може залишитися один на один із проблемою через недобросовісну роботу пенсійного фонду. Проте заручившись підтримкою адвоката, людина ще має шанс відновити своє порушене право в судовому порядку.

На щастя, вже сформувалась усталена судова практика, відповідно до якої за непроведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць відповідальність покладається на власника підприємства, а не на працівника, а тому це не може бути підставою для відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах (рішення Верховного суду від 19 лютого 2020 року у справі № 520/15025/16-а).


Задати питання

Відгуки наших клієнтів