Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія ковалів-штампувальників

Коли пенсійний вік підкрадається непомітно, майбутній пенсіонер мимоволі починає ставити собі запитання стосовно пакету необхідних документів, кількості страхового стажу тощо. Це є нормальним явищем, оскільки право на пенсійне забезпечення закріплене Конституцією України. Особливо своє право слід реалізовувати у разі, якщо професія майбутнього пенсіонера належить до Списку № 1 або Списку № 2. Ці списки затверджені постановою Кабінету Міністрів і містять вичерпний перелік професій зі шкідливими або особливо шкідливими умовами праці. До речі, професія коваля-штампувальника належить до Списку № 1.

Коваль-штампувальник – це доволі серйозна професія, яка потребує відповідальності, фізичної та стресової стійкості.

Коваль-штампувальник:

  • повинен знати основні відомості про будову та принцип роботи устаткування, яке обслуговує, порядок операцій під час штампування;
  • зобов’язаний виконувати гаряче штампування та згинання простих і середньої складності деталей на фрикційних і кривошипних пресах зусиллям до 1 МН (100 тс) і на гідравлічних до 2 МН (200 тс);
  • має виконувати роботи підручного у разі співпраці з ковалем-штампувальником вищої кваліфікації.

Оскільки ця професія належить до Списку № 1, то вона дозволяє вийти на пенсію у 50 років, за наявності страхового стажу 28 років, із них не менше 10 років на зазначеній професії.

Подання документів у цілому є нескладною процедурою, але найімовірніше, пенсійний фонд знайде декілька абсурдних підстав для відмови в призначенні пільгової пенсії. Найрозповсюдженішими підставами відмови є, по-перше, відсутність уточнювальної довідки. За законом вона потрібна лише в тих випадках, коли за записами в трудовій книжці неможливо встановити професію, умови якої є дійсно шкідливими. По-друге, пенсійний фонд часто відмовляє через виправлення в трудовій книжці, навіть тоді, коли ці виправлення фактично не заважають установити стаж особи. І, по-третє, пенсійний фонд відмовляє через відсутність атестації робочих місць.

Доцільно зазначити, що ці проблеми вирішують у судовому порядку. Наприклад, позиція Верховного суду у справі № 490/12392/16а свідчить про те, що працівник не може й не повинен відповідати за правильність і повноту оформлення бухгалтерських документів на підприємстві. Також слід зазначити, що судова практика з пенсійних питань є досить широкою, а тому проблеми виправлення у трудових книжках і необхідності уточнювальної довідки вже також були вирішені судами.

За своє конституційне право слід боротись, тим паче, що перспективи судового розгляду є доволі чіткими й на користь майбутнього пенсіонера.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів