Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія освинцювальника

Значна частина населення не знає простих речей, які стосуються пенсійного забезпечення. Зокрема, багатьом невідомий перелік документів, що подають для призначення пенсії, який вік необхідний для призначення пенсії, куди і коли потрібно звертатись тощо. Все це пов’язано з низьким рівнем правової грамотності серед суспільства та заплутаністю законодавства про пенсійне забезпечення.

Почнемо із найпростішого: пенсійний вік. Пересічний громадянин може скористатись правом виходу на пенсію у 60 років і за наявності хоча б 28 (у разі виході на пенсію 2021 року) років стажу.

Однак для деяких професій пенсійний вік і кількість стажу знижено з огляду на негативний вплив таких робіт на здоров’я населення. Серед інших, до таких професій відносять освинцювальників.

Освинцювальник:

  • заправляє освинцьовані листи в чистильну машину та приймає їх із машини;
  • усуває дрібні дефекти на листах після чищення в машині;
  • сортує листи та передає неякісно вкриті листи на повторне освинцювання;
  •  заміняє відпрацьовані висівки свіжими;
  • бере участь у поточному ремонті чистильної машини тощо.

Із урахуванням цього, для освинцювальників знижено пенсійний вік до 50 років і розмір стажу: 25 років для чоловіків (для жінок – 20), із яких хоча б 10 років (жінкам – 7 років 6 місяців) на «списковій» посаді/роботі.

При цьому необхідне документальне підтвердження «спискового» характеру роботи. Зазвичай усю необхідну інформацію зазначено у трудовій книжці. За відсутності у трудовій книжці необхідних даних слід отримувати уточнювальну довідку про стаж з місця роботи або архіву. Але іноді пенсійний фонд вимагає такі довідки навіть тоді, коли необхідності у них немає. І якщо таку довідку не надають, ПФУ відмовляє у призначенні пенсії.

Подібні відмови є найрозповсюдженими справами в судах. Усі суди орієнтуються на висновок Верховного суду, який зазначив: вимагати уточнювальну довідку за відсутності такої потреби є порушенням прав майбутнього пенсіонера.

Таким чином, отримавши відмову в призначенні пенсії, необхідно оцінити перспективи оскарження цієї відмови в суді. Для цього рекомендуємо звернутись до юриста або адвоката, який проаналізує документи та порекомендує, як діяти далі.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів