Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія слюсарів з ремонту рухомого складу за Списком № 1

Кожна людина має право на пенсію. Це право, за загальним правилом, вона може реалізувати після досягнення пенсійного віку (60 років) і за наявності необхідної кількості страхового стажу (28 років станом на 2021 рік). Однак іноді на пенсію можна вийти й раніше. Це безпосередньо пов’язано з тією роботою, на якій зайнята особа.

На законодавчому рівні закріплені два переліки робіт із важкими умовами праці, які дають право на так звану пільгову пенсію. Цими переліками є Список № 1 і Список № 2. Відмінність їх полягає в тому, що за Списком № 1 право на пенсію виникає у 50 років, а за Списком № 2 – у 55 років.

Мова у цій статті піде про пенсію слюсарів з ремонту рухомого складу, які зайняті ремонтом цистерн з-під етилової рідини, ремонтом, заправленням і заміною клапанів цистерн. Цю професію передбачено Списком № 1, а тому вона дає право на пільгову пенсію за віком.

Суть роботи слюсаря з ремонту рухомого складу полягає у:

  • ремонтуванні та виготовленні деталей за 11–12 квалітетами (4–5 класами точності);
  • розбиранні допоміжних частин об’єкта рухомого складу, ремонтуванні за умов тугого і ковзного усадження деталей;
  • монтуванні та демонтуванні окремих приладів пневматичної системи;
  • поєднанні вузлів з дотриманням розмірів і їх взаєморозташування у разі рухомого усадження зі шплінтовим кріпленням;
  • перевірці дії пневматичного обладнання під тиском стисненого повітря тощо.

Для виходу на пенсію за віком на пільгових умовах особи, які працюють слюсарями з ремонту рухомого складу, мають досягти 50-річного віку і мати 25 років страхового стажу, з яких 10 років – робота слюсарем.

Після досягнення вищезазначеного віку і за наявності необхідного загального та пільгового стажу необхідно звернутися до органу ПФУ й подати документи для призначення пенсії.

Серед головних документів, який має бути поданий, – трудова книжка. Саме вона підтверджує зайнятість не лише у цілому на певній роботі, але й перебування на роботі, що дає право на пільгову пенсію.

Іноді трудова книжка може містити неточності, наприклад, помилки, описки, неправильні записи тощо. У такому разі слід звернутися до роботодавця або архівного органу для отримання уточнювальної довідки. Цей документ згідно з чинним законодавством є допоміжним порівняно з трудовою книжкою, та має підтвердити зайнятість особи на певній роботі, в тому числі пільговій, якщо трудову книжку оформлено неправильно. В іншому випадку отримувати такі довідки не потрібно.

На практиці органи ПФУ все одно вимагають надавати уточнювальні довідки, попри наявність належним чином заповненої трудової книжки. Проте іноді трапляється так, що отримати документи не вбачається можливим, унаслідок чого особі не зараховують до загального та пільгового стажу відповідний період роботи. Що в такому разі робити? Лише звертатися до суду.

Судова практика йде тим шляхом, що за наявності трудової книжки, яка містить записи, що свідчать про характер виконуваної роботи й умови праці, витребування уточнювальних довідок є незаконним.

Прикладом із судової практики, де суд також застосував вищенаведену позицію, може бути постанова Верховного суду від 27 квітня 2020 року у справі № 648/1613/17.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів