Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія по втраті годувальника чоловіка в Україні 2022

Найбільшою біллю людини є втрата близького, однак трапляються випадки, коли крім рідної людини ви ще й втрачаєте кошти для існування, бо через певні об’єктивні причини ви не працювали або отримували значно меншу пенсію. У той самий час пенсія померлого була єдиним джерелом для існування.

У яких випадках жінка може отримувати пенсію чоловіка?

Стаття 36 Закону № 1058-IV гарантує можливість отримувати пенсію по втраті годувальникапереходу на пенсію померлого чоловіка жінці, яка перебувала на його утриманні, однак за наявності у пенсіонера на день смерті загального стажу роботи, розміру якого було достатньо для виходу на пенсію за третьою групою інвалідності. Розмір стажу становить 35 років – для чоловіків і 30 років – для жінок.

Тобто у розумінні Закону пенсія по втраті годувальника дружині призначається у випадку, коли її дохід був значно менший від доходу померлого чоловіка. Тобто після подання заяви про перехід на такий вид пенсії відбувається перерахунок пенсії після смерті чоловіка до розміру пенсії годувальника.

Певною особливістю переходу на пенсію по втраті годувальника є те, що дітям пенсія призначається незалежно від того, чи перебували вони на утриманні померлого пенсіонера.

Також батьки годувальника, які не перебували на його утриманні, але втратили будь-які засоби для існування, мають право на таку пенсію.

Незалежно від обставин, пенсію по втраті годувальника мають право отримувати непрацездатні члени сім’ї померлого (пенсіонери, недієздатні особи, обмежено дієздатні особи, діти).

У розумінні Закону № 1058-IV членами сім’ї вважають:

  • чоловіка або дружину померлого;
  • батька або матір померлого, які досягли пенсійного віку або визнаних непрацездатними;
  • осіб, які перебували на повному утриманні пенсіонера;
  • осіб, які отримували матеріально допомогу, що була єдиним джерелом для існування.

Розмір пенсії по втраті годувальника встановлено у розмірі 50% від пенсії померлого пенсіонера на одну особу. У разі якщо таких осіб двоє й більше, то виплачується 100% пенсії померлого пенсіонера у рівних частках на особу, яка має право на таку пенсію.

Якщо всі такі особи є однією сім’єю, то кошти виплачуються однією сумою одному з членів сім’ї. Якщо один із таких осіб бажає отримувати свою частину особисто, він має право подати відповідну заяву.

Для оформлення пенсії по втраті годувальника ви маєте звернутись до відділу обслуговування громадян пенсійного фонду за місцем обліку пенсійної справи померлого пенсіонера.

Законодавець установив часові обмеження оформлення такої пенсії, що встановлені у розмірі 12 місяців з дня смерті пенсіонера. Після спливу такого терміну оформити пенсію у позасудовому порядку буде неможливо.

Пенсію по втраті годувальника призначають непрацездатним особам на період, коли їх вважають непрацездатними. Пенсіонерам таку пенсію призначають довічно.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів