Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Купити стаж для пенсії 2022

У житті кожної особи настає момент, коли вона бажає вийти на відпочинок і жити на пенсію, на яку вона так сподівається. Однак найцікавіше починається, коли відбувається підрахунок страхового стажу. Трапляються й такі ситуації, коли особа розуміє, що їй не вистачає трудового стажу, необхідного для пенсії.

На щастя, наша держава дає можливість докупити страховий стаж для пенсії.

Аби вийти на пенсію 2022 року, необхідно відповідати певним вимогам, а саме:

  • у разі досягнення 60-річного віку страховий стаж має становити понад 29 років;
  • у 63 роки пенсіонерами стануть ті, хто відпрацював 19–29 років;
  • у 65 років підуть на пенсію ті, хто має загальний страховий стаж від 15 до 19 років.

Для непрацюючих осіб є можливість придбання страхового стажу шляхом укладення договору добровільного страхування (не менше ніж на один рік), який може передбачати одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди, коли особа не перебувала в трудових відносинах із роботодавцем та не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Сума сплаченого єдиного внеску за кожний місяць не повинна бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, а у разі сплати за попередні періоди вона множиться на коефіцієнт 2. Таким чином, вартість одного місяця страхового стажу 2022 року розраховується як 22% від мінімальної заробітної плати. Для укладення договору добровільного страхування необхідно звертатись із відповідною заявою до податкової служби.

Також особи, які працювали у 2004–2010 роках, мають право самостійно доплатити за ті місяці, в яких сума сплаченого страхового внеску на пенсійне страхування була меншою за мінімальний страховий внесок. Адже для того, щоб до страхового стажу був зарахований повний місяць, сума сплати страхового внеску до Пенсійного фонду України має бути не меншою за суму мінімального страхового внеску, визначеного на певний період. Для оформлення такої доплати особа подає заяву до пенсійного фонду. Слід звернути увагу, що доплату не здійснюють за ті місяці, в яких взагалі відсутні нарахування страхових внесків.

Для купівлі стажу потрібно подати:

  • заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • копію паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу;
  • копію трудової книжки;
  • виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5).

Задати питання

Відгуки наших клієнтів