Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Як оформити пенсію у військовий час

Як оформити пенсію в Україні під час війни? Це, напевно, одне з найактуальніших питань на сьогодні. Деякі території України перебувають під окупацією, тому на них не здійснюють своїх повноважень державні органи України, в тому числі й Пенсійний фонд України. Крім того, на територіях поблизу бойових дій також можуть не працювати відділення пенсійного фонду.

На перший погляд може скластися враження, що українці позбавлені традиційного способу подання документів – особисто на прийомі в органі пенсійного фонду, та як результат призначення пенсії. Але така ситуація не є серйозною перешкодою для реалізації права на пенсію. Як оформити пенсію під час війни у такому випадку?

Перше. Українці, які були змушені переїхати з тимчасово окупованих територій, можуть оформити довідку переселенця, де буде вказано місце їхнього фактичного перебування. Після отримання зазначеного документа ви матимете можливість особисто подати документи на пенсію до пенсійного фонду за місцем фактичного перебування.

Друге. Всі люди передпенсійного віку, незалежно від реєстрації місця проживання, можуть оформити пенсію онлайн через вебпортал Пенсійного фонду України. Зайти до особистого кабінету пенсіонера на вебпорталі можна за допомогою електронно-цифрового ключа, логіну та пароля (необхідно отримати у відділенні пенсійного фонду) інтегрованої системи електронної ідентифікації (ID.GOV.UA) або сервісу «Дія.Підпис». Через кабінет ви зможете завантажити необхідні документи (паспорт, ідентифікаційний код, трудову книжку тощо) та подати заяву на призначення пенсії.

Подання документів на пенсію онлайн має перевагу над поданням документів у паперовому вигляді, оскільки ви не витрачаєте час на поїздки до територіальних органів пенсійного фонду та розмови зі співробітниками фонду. Фактично ви подаєте заяву про призначення пенсії у себе вдома. Результат подання документів однаковий як за першого методу, так за другого – призначення чи відмова у призначенні пенсії.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів