Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Страховий стаж в Монголії

Актуальною на сьогодні є проблема призначення пенсії громадянам, які мешкали на території колишнього СРСР. Чимало наших співвітчизників мігрували до інших країн, як і громадяни інших країн мігрували до України, оскільки ця процедура була спрощеною. В Україні проживає значна кількість мешканців Монголії, тому особи, які працювали на території інших країн, задаються питанням: а чи зараховується цей стаж? У поданій статті з’ясуємо питання про зарахування Україною отриманого стажу в Монголії та навпаки.

Домовленість про соціальне забезпечення було укладено ще в далекому 1982 році між СРСР і Монголією, однак, оскільки Україна під час здобуття незалежності ратифікувала всі договори СРСР, тому ця угода є чинною й сьогодні.

Громадяни України і громадяни Монголії, які мешкають на території кожної зі сторін угоди, користуються однаковими соціальними правами. Під час призначення та виплати соціальних виплат застосовується законодавство тієї країни, яка призначає чи провадить виплати. Стаж роботи для призначення пенсії зараховується відповідно до норм законодавства тієї країни, в якій його було отримано.

Призначення пенсії проводять на території тієї договірної країни, де постійно мешкав потенційний пенсіонер, і на підставі законодавства тієї ж країни. У разі переїзду між сторонами угоди виплата пенсії зупиняється в країні вибуття із першого числа місяця, наступного за місяцем після вибуття. Після прибуття до країни іншої сторони угоди пенсія знову призначається на підставі законодавства цієї країни, однак розмір пенсії не змінюється, якщо такий вид пенсії передбачений законодавством цієї країни.

Особливістю угоди є те, що в ній передбачені рівні права у сфері медичного обслуговування громадян країн-учасниць. Тобто угодою передбачено, що забезпечується однаковий рівень медичного обслуговування для громадян своєї країни і громадян іншої сторони угоди.

Документи, які необхідні призначення будь-якої із соціальних виплат, визнаються обома сторонами угоди без додаткової легалізації.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів