Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Страховой стаж на Кіпрі

Питання призначення пенсії, як правило, виникає у людини, лише коли настає момент пенсійного віку. Через таке ставлення до свого пенсійного забезпечення виникає безліч питань стосовно розміру та можливості вийти на пенсію загалом.
Однією із найпоширеніших проблем у разі призначення пенсії є наявність достатнього страхового стажу. Якщо особа працювала на території України, то обчислити страховий стаж значно простіше, ніж якби вона працювала за кордоном. Це можна пояснити тим, що деякі держави укладали так звані «пенсійні угоди», відповідно до яких під час призначення пенсії зараховувався трудовий стаж у будь-якій країні-учасниці цього договору. У випадку, якщо ж такої угоди немає, то розраховувати на страховий стаж, отриманий у такій країні, не варто!
Відповідно до статистичних даних доволі багато українців мігрують на Кіпр не лише відпочити, але й заробити, а отже, отримують страховий стаж. Для того щоб з’ясувати, чи буде зарахований страховий стаж, отриманий на Кіпрі, у разі призначення пенсії в Україні, необхідно визначити, чи було укладено угоду між урядами України та Кіпру стосовно пенсій.
Аналіз чинного законодавства дає підстави стверджувати, що на цей момент такої угоди між Україною та Кіпром немає. У свою чергу це свідчить про те, що за наявності страхового стажу, отриманого на Кіпрі, він не може бути зарахований під час призначення пенсії в Україні.
Єдиною угодою між Україною та Кіпром, яка хоч якось регулює питання пенсій, є Конвенція між урядом України і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи. Із аналізу цієї Конвенції можна дійти висновку, що в разі призначення пенсії в Україні, але фактичного перебування на Кіпрі, ви не будете сплачувати подвійне оподаткування.

 


Задати питання

Відгуки наших клієнтів