Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія горнових на агломерації та випалюванн

Усім відоме таке загальне поняття, як пенсія. Це поняття містить безліч різновидів: пенсія за віком, по інвалідності, із втратою годувальника, довічна пенсія та багато інших з урахуванням ситуацій та обставин її виникнення. Для того щоб розпочати отримувати пенсію, ситуація має поєднуватись із критеріями категорій нарахування пенсійних виплат, наприклад:

  • пенсію «За особливі досягнення перед Україною» може отримувати лише людина, яка має заслуги перед нашою державою у сферах громадської, військово-оборонної, офіційно-державної діяльності;
  • пенсія за віком нараховується за загальним правилом із настанням 60 років, з яких має бути мінімум 28 років страхового стажу. У разі отримання пенсійних виплат за віком на пільгових умовах існує такий критерій, як стаж у професії за одним зі Списків. Їх усього два – Список № 1 і Список № 2, що визначені Постановою Кабінету Міністрів від 24.06.2016 р. «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах». У нашому випадку йдеться про Список № 1.

Тож які умови для виходу на пенсію у осіб, що мають професії зі Списку № 1, а конкретно горнові на агломерації та випалюванні?

  1. Необхідно досягти 50-ти років.
  2. Мати необхідний стаж:
  • серед чоловіків – не менше 25 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах,
  • серед жінок – не менше 20 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Якщо такого стажу не вистачає, із обчисленням пенсійного стажу та його періодизацією можна ознайомитися на сайті Пенсійного фонду України за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/4339-pensiyi-po-spisku-1/.

Що стосовно можливих нюансів?

Основна кількість питань із призначенням такої пенсії виникає через нестачу відповідних записів у трудовій книжці як, наприклад, у постанові Третього апеляційного адміністративного суду від 09.03.2021 р. у справі № 160/11958/20. У разі вирішення подібних проблем шляхом подання заяви до суду він рано чи пізно приймає рішення на користь потерпілого шляхом примушування пенсійного фонду до перерахунку пенсії потерпілому, як у вищевказаній справі. Загалом це відбувається через те, що людина не несе відповідальності за правильність заповнення трудової книжки, бо за це відповідає роботодавець.

Тож як висновок варто зазначити: щоб уникнути непорозумінь чи проблем із нарахуванням пенсій як загалом, так і щодо окремих випадків, завжди необхідно самостійно перевіряти, чи наявні необхідні для пенсійного фонду записи, і в разі їх відсутності можна звернутися до роботодавця для їх внесення до вашої трудової книжки. А у період роботи на підприємстві буде доречно цікавитися кількістю років стажу, необхідного для виходу на пенсію.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів