Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

У 2020 році збільшилася мінімальна пенсія для ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних навчань, випробувань та аварій.

Постійною тенденцією під час реалізації соціальної політики для ліквідаторів вибуху на Чорнобильській АЕС досить часто є незаконна відмова пенсійного фонду від перерахунку пенсії, оскільки механізму автоматичного перерахунку поки що не розроблено.

Люди, звертаючись із заявою про перерахунок пенсії на підставі законодавства, отримують відмови, причиною яких може бути зазначено різну інформацію, що, як правило, не відповідає дійсності.

У листопаді 2016 року особа звернулась до ПФУ із заявою перерахувати розмір пенсії, однак заявлену вимогу було розцінено органами ПФУ як звичайне звернення громадянина, та відмовлено в перерахунку пенсії.

Позивач звернувся до суду з вимогою про визнання протиправними дій ПФУ і зобов’язати перерахувати пенсію. Місцевий та апеляційний суди задовольнили позов, касаційний суд погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій і зазначив, що гарантоване Конституцією України право на пенсію виплачується коштом внесків громадян, великого, середнього та малого бізнесу, бюджетних установ та організацій. Стаття 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» свідчить, що один рік стажу, який був відпрацьований понад норму, що становить 35 років – для чоловіків і 30 років – для жінок, дає змогу збільшити розмір пенсійного забезпечення на 1% від розміру попередньої пенсії, але не більше 1% розміру мінімальної пенсії за віком.

Отримувати пенсію можуть громадяни, що належать до 1, 2, 3, 4 категорії за умови наявності страхового стажу для чоловіків – 20 років, а для жінок – 15 років, зі збільшенням пенсії на 1% за кожен додатковий рік праці понад норми, але не вище 75% заробітку, а для осіб, які працювали за Списками № 1 і № 2 робіт, для чоловіків – 10 років, а для жінок – 7 років і 6 місяців відповідно, у розмірі 85% відсотків від їхнього заробітку.

Закон, який регламентує статус осіб, які постраждали унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, установлює особливості пенсійного забезпечення для таких осіб.

Частиною другою статті 27 Закону № 1058-IV надано право на обрання умов, норм і порядку пенсійного забезпечення, що встановлені загальним Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або спеціальним законом, який регламентує статус осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Для постраждалих унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС розрахункова величина має пільговий характер і визначена в пункті 2 статті 56 Закону № 796-ХІІ як сума заробітку за кожен рік роботи понад установлений цим пунктом стаж роботи.

Громадянам, яким призначено пенсію на підставі Закону № 796-XII, пенсія перераховується за кожен повний рік понад установлений для них мінімальний трудовий стаж для призначення пенсії (15 років – для жінок і 20 років – для чоловіків) шляхом збільшення пенсії на 1% заробітку за рік.

Отже, суди усіх інстанцій дійшли єдиного правильного рішення, що в особи наявні підстави для часткового задоволення позову стосовно збільшення розміру пенсійного забезпечення особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, натомість доводи відповідача не спростовують цієї тези.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів