Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

ЯК ОФОРМИТИ СПАДОК НА НЕДООТРИМАНУ ПЕНСІЮ

У зв’язку з нестабільною ситуацією на сході України у пенсіонерів з’явилися труднощі з отриманням належних їм пенсійних виплат. Якщо особа постійно мешкає на непідконтрольній території, то органи пенсійного фонду припиняють виплату (але не нарахування) коштів. Законність таких дій – сумнівна, однак це не поодинока практика. Поновити такі виплати можливо, але це потрібно робити в судовому порядку, а про це детальніше розповімо в іншій статті.

Щодо спадкування коштів, які були недоотримані пенсіонером за життя

1. У позасудовому порядку

Існує два варіанти вирішення цього питання, кожне з яких має свої особливості. Наприклад, якщо спадкоємець знає, що померлий пенсіонер не отримував пенсію певний час за життя, він може звернутись до органу пенсійного фонду, в якому на обліку перебував пенсіонер, із заявою про виплату недоотриманої пенсії.

Звертаємо вашу увагу, що виплату буде проведено в повному обсязі, якщо строк недоотриманої пенсії менший, аніж три роки, в іншому випадку безспірно можна буде отримати кошти за три попередніх роки, які передували смерті пенсіонера, решта суми залишиться невиплаченою.

2. У судовому порядку

Судова практика у такій ситуації перебуває на боці спадкоємців. Звісно, якщо особа проживала на непідконтрольній Україні території, пенсійний фонд відмовить у виплаті недоотриманої пенсії більш як за три роки, посилаючись на ст. 46 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Однак із впевненістю можна сказати, що така відмова порушує вимоги закону.

Жодної провини пенсіонера у тому, що він проживав на непідконтрольній Україні території немає. Наявні обставини, які не залежать від особи. У цьому випадку варто звертатись до суду з вимогою виплатити недоотриману пенсію померлого пенсіонера у повному обсязі.

З огляду на актуальну практику суду, в 99% випадків суд стає на бік позивача та стягує ці кошти.

У таких категоріях справ ми маємо чимало досвіду судових справ і більше мільйона стягнених на користь клієнтів коштів. У разі виникнення такої або подібної ситуації ви можете звернутись до нашої компанії, а ми з радістю вам допоможемо.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів