Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Доменне виробництво: бункерувальники доменних печей

Коли ми говоримо про людей, які ризикують життям заради нас, у першу чергу на думку спадають поліцейські, військові, рятувальники. Однак жоден із нас не замислювався над тим, що звичайний шахтар чи інший робітник, пов’язаний із добуванням та обробленням металів та інших нерудних копалин, жертвує своїм здоров’ям не менше, ніж рятувальник чи військовий.

Праця людей, зайнятих у гірничій промисловості, супроводжується чималим ризиком і характеризується низкою особливостей. Оскільки зсуви порід і обвали лишаються поширеним явищем, відбивання, відкачування, транспортування руди по штреках і штольнях, а також кріпильні роботи пов’язані з небезпекою для життя та здоров’я. Основними виробничими шкідливостями, які характеризують умови праці, є несприятливі метеорологічні умови, пил і токсичні гази, шум і вібрація, недостатнє освітлення. Окрім того, варто пам’ятати про обвали, вибухи та зсуви, які забрали не одну сотню життів.

Саме тому наша держава піклується про те, щоб відновити соціальну справедливість і компенсувати втрачене здоров’я. У першу чергу такі працівники отримують путівки до лікувально-оздоровчих закладів і мають низку пільг. Однією з найважливіших пільг є вихід на пенсію за так званими Списками. У системі нашого законодавства існують Список № 1 та Список № 2.

До Списку № 1 входять роботи, професії, посади та показники на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Список № 2 – це роботи, професії, посади і показники з шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

До Списку № 1 зокрема належать робітники, зайняті дробленням, помелом, сортуванням і збагаченням руди чорних металів, нерудних копалин і гірничохімічної сировини, що містять у пилу 2% і більше кристалічного (вільного) двооксиду кремнію, тобто дозувальники.

Для того щоб особа мала змогу вийти на пенсію за Списком № 1, мають бути виконані певні умови, а саме:

  1. людина має досягти 50-річного віку;
  2. в особи має бути наявний 25-річний страховий стаж, із яких не менше 10 років на зазначеній роботі – для чоловіків, і 20-річний страховий стаж, із яких не менше 7 років 6 місяців на зазначеній роботі – для жінок.

Попри чудове законодавче закріплення, на практиці особа може зіштовхнутись із тим, що їй відмовлять у призначенні пенсії за Списком № 1. Аналіз практики засвідчив, що найпоширенішою причиною відмови є відсутність атестації робочого місця. За відсутності атестації робочого місця у пенсійного фонду немає підстав вважати, що особа дійсно працювала у шкідливих для життя та здоров’я умовах.

Єдиним виходом із цієї ситуації є захист своїх конституційних прав у судовому порядку, однак і він має суттєвий недолік – особа може не дочекатись рішення суду.

Якщо ж говорити за позицію судів у таких справах, то вже сформовано чітку судову практику з цього питання, зокрема рішення Верховного суду від 19 лютого 2020 року у справі № 520/15025/16-а. У справі особі було відмовлено у призначенні пенсії за Списком № 1 через відсутність атестації її робочого місця. Однак позиція суду полягала в тому, що за непроведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць відповідальність покладається на власника підприємства, а не на працівника, а тому це не може бути підставою для відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів