Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Машиністи живильників, зайняті поданням сухої сировини

Сучасне суспільство вимагає задоволення безлічі потреб, зокрема від середини XIX століття, з розвитком металургії, гірничого добування та індустріалізації, наше суспільство почало потребувати більше металів і різних руд, які в подальшому піддають обробленню. Однак мало хто замислюється над тим, наскільки складна, важка та шкідлива для здоров’я робота, пов’язання із добуванням, обробленням металів та інших нерудних копалин.

Працю осіб, зайнятих у гірничій промисловості, супроводжує чималий ризик і характеризують низка особливостей. Оскільки зсуви порід і обвали лишаються частим явищем, відбивання, відкачування, транспортування руди штреками і штольнями, а також кріпильні роботи пов’язані з небезпекою для здоров’я. Основними виробничими шкідливостями, які характеризують умови праці, є несприятливі метеорологічні умови, пил і токсичні гази, шум та вібрація, недостатнє освітлення.

Звісно, у майбутньому всю важку та шкідливу роботу виконуватимуть машини, роботи, однак станом на сьогодні десятки тисяч людей у нашій державі віддають своє життя та здоров’я на задоволення потреб суспільства і держави.

Зі свого боку, наша держава намагається хоч якось компенсувати важкі умови праці, зокрема шляхом надання пільги щодо виходу на пенсію. У нашій державі створені так звані списки, які містять перелік професій і посад, які мають право на скорочений вік для виходу на пенсію. У системі нашого законодавства існують Список № 1 і Список № 2.

Список № 1 включає роботи, професії, посади та показники на підземних роботах, на роботах із особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Список № 2 включає роботи, професії, посади та показники з шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

До Списку № 1 зокрема належать і робітники, зайняті дробленням, помелом, сортуванням і збагаченням руди чорних металів, нерудних копалин і гірничохімічної сировини, що містять у пилу 2 відсотки та більше кристалічного (вільного) двооксиду кремнію, а саме: машиністи живильників, зайняті поданням сухої сировини.

Для того, щоб особа мала змогу вийти на пенсію за Списком № 1, мають бути виконані певні умови, а саме:

  1. особа має досягти 50-річного віку;
  2. у людини має бути наявний 25-річний страховий стаж, із якого не менше 10 років на зазначеній роботі – для чоловіків, і 20-річний страховий стаж, із якого не менше 7 років 6 місяців на зазначеній роботі – для жінок.

Однак система працює лише на папері, на практиці ж особам доводиться в судовому порядку виборювати своє конституційне право на пенсію.

Найпоширенішою проблемою, з якою може стикнутися майбутній пенсіонер, – відсутність атестації робочого місця, що у свою чергу призводить до того, що шкідливість роботи не підтверджена, а отже, й права на пільговий вихід на пенсію в особи немає.

На щастя, вже сформувалась усталена судова практика, відповідно до якої за непроведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць відповідальність покладається на власника підприємства, а не працівника, а тому це не може бути підставою для відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах (рішення Верховного суду від 19 лютого 2020 року у справі № 520/15025/16-а).


Задати питання

Відгуки наших клієнтів