Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія по інвалідності прокурорам

Для деяких категорій осіб чинне законодавство передбачає різні умови щодо їхнього пенсійного забезпечення. Це стосується працівників на державній службі, прокурорів, суддів, народних депутатів, працівників органів освіти й охорони здоров’я, шахтарів тощо. Умови відрізняються від загальних умов для виходу на пенсію певними пільгами, наприклад скороченням віку, який необхідний для виходу на пенсію, іншою кількістю стажу тощо.

У цій статті мова піде про пенсію по інвалідності прокурорам.

На сьогодні норми, які регулюють це питання, містяться у Законі України № 1697-VII «Про прокуратуру». Зокрема, прокурори з інвалідністю І або ІІ груп можуть вийти на пенсію за наявності не менше 10 років стажу роботи в органах прокуратури.

З огляду на вищенаведену норму, на перший погляд, може здатися, що все дуже просто. Однак на практиці все дещо інакше. Справа в тому, що органи пенсійного фонду дуже полюбляють відмовляти у призначенні такої пенсії чинним прокурорам. Мотивація відмови полягає у тому, що пунктом 5 «Прикінцевих положень» Закону України № 213-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» були скасовані з 1 червня 2015 року пенсійні норми, що були врегульовані Законом України «Про прокуратуру».

Водночас відмова з таких підстав є незаконною, що підтверджується чималою кількістю прийнятих судових рішень. Однак у контексті цього питання цікавою для огляду є саме постанова Верховного суду від 25 серпня 2021 року у справі № 751/2403/17, у якій судом було повернуто схожу справу на новий розгляд.

Суть справи полягала у відмові прокурору в призначенні пенсії по інвалідності внаслідок посилання на Закон № 213-VIII та незарахування до прокурорського стажу періоду роботи на посаді старшого помічника прокурора.

Суди першої та апеляційної інстанції задовольнили позовні вимоги позивача. Однак Верховний суд не цілком погодився із рішеннями попередніх судів, і зробив декілька висновків.

Перший. Базовим законом, який визначає умови пенсійного забезпечення прокурорів, був і залишається Закон України «Про прокуратуру»: до 15 липня 2015 року Закон № 1789-XII, після 15 липня 2015 року – Закон № 1697-VII.

Пункт 5 «Прикінцевих положень» Закону № 213-VIII стосується скасування пенсійних норм, урегульованих Законом України № 1789-XII «Про прокуратуру». Натомість Закон № 1697-VII набрав чинності 15 липня 2015 року і саме ним зараз регулюються питання призначення пенсій прокурорам.

Отже, відмова у призначенні пенсії з посиланням на Закон № 213-VII є незаконною, оскільки спірні правовідносини виникли після набрання чинності Законом № 1697-VII. Тому законодавство передбачає чинні правові підстави, які містять причини для призначення прокурорам пенсії по інвалідності.

Другий. Існує два різних поняття: «вислуга років, що дає право на пенсію» і «стаж роботи на прокурорських посадах». Під час розгляду цих двох понять суд дійшов таких висновків:

  1. перелік прокурорських посад відрізняється від переліку посад, який надає право на пенсію за вислугою років;
  2. стаж роботи на прокурорських посадах зараховується до вислуги років, що дає право на пенсію.

Таким чином, посада старшого помічника прокурора може бути зарахована тільки до вислуги років, що дає право на пенсію. Проте це не стосується зарахування такої посади до стажу роботи на прокурорських посадах, оскільки її визначено законом.

Саме на цей момент, а саме визначення конкретних періодів праці позивача, що підлягають зарахуванню до стажу на прокурорських посадах, як зазначив Верховний суд, не звернули уваги суди попередніх інстанцій. Таким чином неможливо визнати достовірним факт набуття позивачем права на призначення пенсії. Це і опинилося підставою для повернення справи на новий розгляд.

Із рішенням суду можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99151544.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів