Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія виготівника сумішей для розливання плавлень

Право особи на пенсію залежить від її віку та кількості страхового періоду. Зокрема, громадянин має відсвяткувати 60 років, а його страховий стаж повинен становити не менше 28 років. Однак певні професії відрізняються від інших своєю складністю та специфічними умовами праці. Період роботи на цих професіях є пільговим і дозволяє виходити на пенсію раніше зазначеного терміну.

Наприклад, працівники, зайняті на будівництві, реконструкції, технічному переозброєнні та капітальному ремонті гірничих вибірок, метрополітенів, підземних каналів, тунелів та інших підземних споруд, належать до так званого Списку № 1, що затверджений постановою КМУ. Серед інших до таких професій належать виготівники сумішей для розливання плавлень у сфері виробництва сталі та феросплавів, підготовці сумішей і ремонті металургійних печей.

 

Положення для виходу на пенсію

Відповідно до чинного законодавства право виплати соціального забезпечення виникає після досягнення 50 років за умови отримання стажу 25 років – для чоловіків, із них не менше 10 років на пільгових роботах, і 20 років – для жінок, із них не менше 7 років 6 місяців пільгових робіт.

Однак процес оформлення пенсії найчастіше буває доволі проблематичним. Головним документом, який вивчають і беруть до уваги під час призначення пенсії, є трудова книжка. Іноді відбувається таке, що з вини роботодавця записи в трудовій книжці можуть бути без спеціальних відміток, печаток або неповними, що не дає змоги встановити пільговість стажу. В такій ситуації потрібно отримувати уточнювальні довідки з місця роботи.

Проте пенсійний фонд часто відмовляє у призначенні соціального забезпечення на тій підставі, що особа не надає уточнювальної довідки, хоча її трудова книжка оформлена відповідно до вимог закону. Такі дії є зловживанням і, безумовно, порушують права майбутнього пенсіонера. Уточнювальна довідка необхідна лише в тих випадках, якщо за записами у трудовій книжці не вдається підтвердити пільговість стажу.

Єдиний вихід у цьому випадку – звернутися до суду. Практика Верховного суду у таких ситуаціях є неабияким фундаментом, що має судові перспективи, а саме позиції ВС у постановах від 20.02.2018 р. у справі № 234/13910/17 та від 07.03.2018 р. у справі № 233/2084/17.

ВС у постанові від 24.05.2018 р. у справі № 490/12392/16а виклав позицію, у якій йдеться, що працівник не може відповідати за правильність і повноту оформлення бухгалтерських документів на підприємстві.

Таким чином, оформлення пенсії працівникам залежить від правильності записів у трудовій книжці та наявності уточнювальних довідок. При цьому в будь-якому разі залишається можливість судового врегулювання питання.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів