Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Пенсія машиніста шихтоподачі

Вихід на пенсію є відповідальною процедурою для кожного, оскільки від цього може залежати усе подальше життя. Однак переважній більшості громадян невідомі умови виходу на пенсію, необхідна кількість стажу й деякі інші нюанси.

Приміром, звичайний пенсіонер має можливість вийти на пенсію у разі досягнення 60 років і за наявності 28 років стажу (станом на 2021 рік). При цьому існують такі професії та види робіт, для яких передбачені умови дострокового виходу на пенсію через їхній негативний вплив на здоров’я людини. До таких професій належать машиністи шихтоподачі, зайняті на бункерах і в підбункерних приміщеннях.

Машиніст шихтоподачі, зайнятий на бункерах і в підбункерних приміщеннях, завантажує бункери доменних печей і агломераційних цехів шихтовими матеріалами за допомогою автостріли, керує трансферкаром під час набирання шихтових матеріалів, транспортування та вивантаження їх у бункери доменних печей доменних цехів, вуглепідготовчих та агломераційних цехів, установлює трансферкар над бункерами-живильниками, відкриває і закриває закривки бункерів під час завантаження шихтових матеріалів, керує скреперною лебідкою на рудному дворі з перевантаження, штабелювання та подання шихтових матеріалів, коксовим транспортером під час подавання коксу в закритих галереях, стежить за якістю завантажуваної сировини, повнотою заповнення бункерів, усередненням матеріалів під час завантаження та вироблення бункерів, чистотою устаткування транспортерних галерей, перевантажувальної станції та робочих майданчиків.

Для машиністів шихтоподачі встановлено зменшений пенсійний вік (50 років) і розмір стажу (25 років – для чоловіків, 20 – для жінок), із якого хоча б 10 років (жінкам – 7 років 6 місяців) на «списковій» посаді/роботі).

Але пільгові умови виходу на пенсію супроводжують додаткові бюрократичні затримки. Це пов’язано з тим, що майбутньому пенсіонеру необхідно підтвердити «списковість» своєї роботи. Зазвичай ці особливості зазначають у записах трудової книжки про стаж. Однак іноді записи дійсно виконані з недоліками. У таких випадках необхідно отримати підтвердні довідки з місця роботи або із архіву.

Слід зазначити, що працівники пенсійного фонду часто зловживають витребуванням таких довідок і вимагають їх навіть тоді, коли у них немає необхідності, й якщо надати такі довідки можливості немає, ПФ відмовляє у призначенні пенсії.

Однак така відмова є неправомірною і може бути оскаржена в суді. Аналогічні відмови у призначенні пенсії неодноразово були предметом судового розгляду. Висновок за такими справами такий: якщо запис у трудовій книжці містить усі необхідні відомості щодо «спискового» характеру роботи, то уточнювальна довідка не потрібна, а тому відмова у призначенні пенсії є незаконною.

Окремо відзначимо, що у випадку призначення пенсії через суд пенсійний фонд має виплатити заборгованість із пенсійних виплат починаючи з дня звернення до ПФУ для призначення пенсії.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів