Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Як отримати недоотриману пенсію померлого в зоні Ато 2022

Після смерті родича, особливо якщо він проживав у зоні АТО/ООС, залишається недоотримана пенсія. Таке відбувається через те, що у зв’язку із занадто активними діями пенсійного фонду пенсіонерам, які проживають за лінією розмежування, протиправно припиняють виплату пенсій.

Зокрема, із 2017 року незліченна кількість пенсіонерів залишилися без виплати пенсії з боку України. Офіційно це не передбачено, однак пенсійний фонд видав свою постанову, за якою виплата пенсії припиняється через те, що особа потрапила до списку осіб, які перетнули лінію розмежувань і не повернулися на підконтрольну Україні територію або не виїжджали з моменту початку конфлікту на Донбасі.

За три роки АТО/ООС пенсійний фонд почав припиняти виплачувати пенсії. Пенсіонери про це могли навіть і не знати, оскільки на окупованій території перевірити баланс своєї карти неможливо. Однак після їхньої смерті нотаріус надсилає запит і з’ясовує, що пенсію було нараховано, однак не виплачено.

Надалі отримати недоотриману пенсію доволі просто в процесуальному плані, однак фактично це займе неабиякий час. Недоотримана пенсія померлого – болюча тема для пенсійного фонду, оскільки недостатність коштів негативно впливає лише на особу, яка хоче її отримати.

Термін виплати недоотриманої пенсії померлого – абстрактне поняття, оскільки через величезні заборгованості терміни розтягуються, попри те, що виплата має бути негайною. Однак прискорити таку виплату дійсно можна шляхом подання великої кількості скарг, запитів, установлення судового контролю, подання скарги до ЄСПЛ. За таких умов строк виплати можна скоротити до 3–4 місяців замість декількох років.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів