Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Як робиться перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам

ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЇ ПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМ

На сьогоднішній день пенсіонери є доволі вразливою категорією осіб, які досить слабо забезпечені в матеріальному значенні цього слова, попри той факт, що більшість із них мають чималий трудовий стаж за плечима.

Багато хто з пенсіонерів стикався з ситуацією, коли Пенсійний фонд України відмовляв у перерахунку пенсії, а також у розгляді звернень і клопотань. Такими темпами пенсійний фонд устиг заслужити негативну репутацію з боку пенсіонерів. Це відбулося через те, що існує чимало випадків, коли вищезазначений орган неправильно нарахував або перерахував пенсію.

Наразі розповсюдженою є ситуація, коли пенсіонер отримує пенсію та працює. Причин для цього чимало: або особі не вистачає пенсії, яку їй призначила держава, й остання вимушена продовжувати працювати, або особа продовжує працювати, щоб не сидіти вдома. Постає питання: як зробити перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам?

Необхідна нам процедура перерахунку пенсії закріплена у статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». За загальним правилом перерахунок працюючим пенсіонерам не потребує втручання останнього, оскільки перерахування здійснюється кожні два роки. Тобто особа повинна мати 24 місяці (2 роки) страхового стажу з моменту призначення Пенсійним фондом України їй пенсії. Вищезазначений орган кожний рік 1 квітня без додаткового звернення пенсіонерів здійснює перерахунок пенсії особам, які набули права на проведення перерахунку станом на 1 березня поточного року.

Слід також зазначити, що перерахунок відбувається за наявності двох років або 24 місяців страхового стажу, при цьому не має значення, чи були перерви в роботі. Перерахунок залежить від зарплати пенсіонера і страхового стажу, а тому визначення пенсії для кожного пенсіонера є індивідуальною процедурою.

Формула перерахунку пенсії має такий вигляд: пенсія дорівнює середній з/п і множиться на трудовий стаж (страховий стаж) і перемножується на коефіцієнт заробітку.

Трудовий стаж обчислюється у відсотках. Тобто 1% = 1 рік. Відповідно до зазначеного слід зарахувати весь час, який особа пропрацювала з моменту останнього перерахунку пенсії або виходу на пенсію.

Коефіцієнт вплине лише в тому випадку, якщо після виходу на пенсію з/п зросла. Особливої уваги заслуговує ситуація, у якій пенсіонер від моменту призначення йому пенсії почав заробляти менше грошей. Законодавець передбачив таку ситуацію, і під час перерахунку враховується лише страховий стаж, без заробітної плати, яка є нижчою, ніж коли пенсіонер виходив на пенсію.

Доцільно врахувати той момент, якщо особа набула необхідного стажу після 1 квітня року, в якому має здійснюватися перерахунок, вона має право подати заяву на перерахунок пенсії, аби не чекати наступного року перерахунку. Для цього пенсіонеру необхідні такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний номер;
  • трудова книжка або інші документи, які підтверджують трудовий стаж і їх копії;
  • довідка про заробітну плату до 01.07.2000 р. (у разі необхідності);
  • документ, який засвідчує особливий статус;
  • пенсійне посвідчення.

У випадку коли пенсіонера представлятиме інша особа, потрібні такі документи:

  • довіреність, оформлена належним чином і відповідно до чинного законодавства;
  • опікуну необхідні паспорт, відповідне посвідчення, свідоцтво про народження, рішення суду або інші документи, які посвідчують особу та підтверджують його повноваження.

Заяву про перерахунок можна подати особисто до Пенсійного фонду України або через вебпортал пенсійного фонду. Термін подання такої послуги становить 10 днів від дня подання заяви про перерахунок пенсії.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів