Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Як отримати пенсію померлого

Сьогодні поговоримо про те, як отримати пенсію свого померлого чоловіка. Зазначене питання є доволі актуальним на сьогоднішній день, тому влада реалізувала процедуру, згідно з якою можна отримати виплату, яка належала померлому чоловікові. Відповідно до положень чинного пенсійного законодавства можна стверджувати, що така виплата буде здійснена або родичам померлого, або непрацездатним членам його сім’ї. Що стосується процедури, то тут можна відзначити той факт, що, написавши заяву на предмет отримання суми, що належала померлому чоловікові, її можна подавати через представника за довіреністю або поштою. Особливістю останнього виду комунікації й те, що треба надсилати повний комплект документів одразу.

Які документи можуть підтвердити родинний зв’язок? Це може бути паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідка про склад сім’ї або ж рішення суду.

Тепер необхідно з’ясувати, яким чином можна підтвердити проживання з померлим на день смерті. Це мають бути довідки уповноважених органів із місця проживання.

Також слід пам’ятати один дуже важливий момент. Якщо за пенсією померлого не звернувся жоден із членів сім’ї у встановлений законом термін або вони просто відсутні, то сума невиплаченої пенсії померлого пенсіонера автоматично переходить у спадок.

Покрокова інструкція, як отримати пенсію померлого:

1. Подати заяву про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера до того органу пенсійного фонду, де померлий перебував на обліку.

2. Подати перелік документів, серед яких: паспорт заявника, свідоцтво про смерть померлого, пенсійне посвідчення, якщо є, документи, які підтверджують родинний зв’язок із померлим, документи, що підтверджують проживання разом із померлим, у разі потреби – довіреність для представника.

3. Недоотриману пенсію буде виплачено через певне відділення поштового зв’язку за разовим дорученням, яке оформляється органом Пенсійного фонду України. Разові доручення є дійсними до кінця місяця

Як отримати вищезгадану суму як спадок?

Родичі повинні подати заяву нотаріусу про вступ у спадщину (слід пам’ятати, що звернутися необхідно протягом шести місяців від дня смерті пенсіонера). Така послуга у пенсійному фонді є безкоштовною та оформляється протягом 13 робочих днів. Відмова пенсійного фонду може бути лише у разі неповного комплекту документів або якщо людина подала документи, які містять неправдиві відомості.

Насамкінець слід зазначити, що в цій процедурі немає нічого складного, необхідно лише ретельно зібрати всі документи. У разі якщо вам потрібно реалізувати таку процедуру, але у вас немає на це часу, наш Пенсійний центр готовий зробити цю роботу за вас «під ключ», оскільки законом передбачено представництво в такому випадку, про що, власне, й було зазначено вище. Таким чином, ви заощадите свій час та отримаєте якісний результат з нашого боку.

Послуги Пенсійного центру ( натисніть на посилання)


Задати питання

Відгуки наших клієнтів