Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Невиконання рішення суду Пенсійним фондом України

Суди з пенсійним фондом є найпоширенішими серед населення. Проте такою самою поширеною практикою є й невиконання рішення суду Пенсійним фондом України.

На жаль, найчастіше ПФУ навіть за наявності рішення суду, що набрало законної чинності, не поспішає його виконувати, шукаючи якісь лазівки або просто ігноруючи правомірну вимогу пенсіонера. Це стосується як питань призначення та перерахунку пенсії, так і виплати заборгованості пенсії згідно з рішенням суду.

У цій статті ми відповімо на запитання: що робити, якщо пенсійний фонд не виконує рішення суду.

Законом передбачені різні важелі тиску на пенсійний фонд.

По-перше, це встановлення судового контролю над виконанням рішення суду. Суд, який ухвалив судове рішення у справі, може зобов’язати пенсійний фонд подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення. За результатами розгляду звіту або у разі неподання такого звіту суддя може встановити новий строк для подання звіту, накласти на начальника, відповідального за виконання рішення, штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

По-друге, особа, на користь якої було прийняте рішення суду, має право подати до суду заяву про визнання протиправними рішень, дій чи бездіяльності, вчинених пенсійним фондом на виконання такого рішення суду, або порушення прав позивача, підтверджених таким рішенням суду. За наявності підстав для задоволення заяви суд спрямовує вимогу ПФУ для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, які сприяли порушенню закону, в тому числі може поінформувати правоохоронні органи про наявність ознак злочину.

По-третє, якщо рішення суду передане до виконавчої служби, необхідно вимагати від виконавця накладення штрафів на начальника ПФУ за невиконання рішення суду.

По-четверте, невиконання судового рішення є кримінальним правопорушенням, установленим статтею 382 Кримінального кодексу України, за яке передбачено відповідальність аж до тюремного ув’язнення.

По-п’яте, трапляються випадки, коли суд зобов’язує ПФУ повторно розглянути заяву про призначення/перерахунок пенсії з урахуванням вимог суду, але ПФУ виконує рішення наполовину: формально розглядає заяву повторно, але без урахування висновків суду та повторно приймає рішення про відмову. У такому разі має сенс звернутися із новим позовом. Суд обов’язково врахує той факт, що ПФУ вже відмовляв у вимозі пенсіонера й обов’язково зобов’яже ПФУ повністю виконати вимогу позивача без додаткових застережень.

У жодному разі не варто опускати рук, свої права потрібно відстоювати до переможного кінця. Дорогу здолає лише той, хто йде.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів