Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Військова пенсія у зв'язку із втратою годувальника

У цій статті йтиметься про те, як отримати пенсію померлого чоловіка, який був військовослужбовцем і загинув, або, перебуваючи у відставці, або під час виконання службових обов’язків, оскільки виплати в цих, здавалося б, майже схожих випадках кардинально відрізняються.

У цьому випадку право на військову пенсію у зв’язку із втратою годувальника померлого військовослужбовця мають батьки та дружина, які досягли пенсійного віку або є особами з інвалідністю. У цьому тривалість страхового стажу не має значення. Розмір пенсії у такому разі становитиме 30% від заробітної плати померлого годувальника.

Слід звернути увагу, що законодавець не звертає уваги на тривалість страхового стажу. Це пов’язано з кількома чинниками. Одним із головних є той факт, що законодавець урахував середньостатистичне особисте життя дружини військовослужбовця, яка змушена виїжджати із чоловіком у відрядження, змінюючи при цьому постійне місце проживання. Жодної належної кар’єри у житті жінки скластися не може, оскільки одвічні переїзди не дозволяють їй банально зробити та реалізувати власний робочий потенціал. Саме з цієї причини її страховий стаж не враховується.

Тепер варто розглянути ситуацію, за якої дружина має право на пенсію по втраті годувальника, за свого померлого військовослужбовця, який загинув під час виконання службових обов’язків.

Право на таку пенсію мають батьки або дружина, щонайменше за 5 років до того, як вони досягнуть пенсійного віку, тобто на даний момент це 55 років і незалежно від тривалості страхового стажу. Також право на таку пенсію мають особи:

– із шахтарською пенсією;

– з достроковою пенсією за віком у разі досягнення 50 років (жінки) та 55 років (чоловіки) за наявності страхового стажу у 25 років;

– з пенсією за віком на пільгових умовах;

– з пенсією у разі зменшення пенсійного віку.

Виплати у такому разі становитимуть батькам або, в нашому випадку, дружині – 70% від заробітної плати загиблого годувальника. Якщо ж у сім’ї померлого під час виконання службових обов’язків двоє чи більше дітей, то розмір виплат у цьому випадку становитиме 100% заробітної плати у рівних частинах кожній дитині.

Мінімальний і максимальний розміри пенсії по втраті годувальника застосовують до кожного непрацездатного члена сім’ї окремо.

Наостанок необхідно зазначити, що випадків виходу на пенсію у зв’язку із втратою годувальника на сьогоднішній день дуже багато, особливо це стосується пенсій по втраті годувальника, де військовослужбовець помер під час виконання військових обов’язків. Якщо ви зіткнулися з такою проблемою, звертайтеся до нашого «Пенсійного центру», ми з радістю допоможемо вирішити вам ваше питання.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів