Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Дострокова пенсія залізничника

Залізничники – це люди зі сталі й бетону. 2022 рік це довів, бо те, як злагоджено, безстрашно та безоплатно ця категорія осіб вивозила наших людей до західних регіонів, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Російської Федерації, заслуговує глибокої поваги. Машиністи та помічники машиністів, кондуктори, монтери шляхів магістральних залізниць та інші виявили свій професіоналізм у найтяжчий для нашої країни час, не давши при цьому нашим людям потрапити в окупацію, або залишитися під шквалом обстрілів з боку російської армії.

В сьогоднішній статті піде мова про те, чи мають право залізничники на дострокову пенсію, або, як її прийнято називати – пенсію за вислугою років. Давайте розбиратися.

Такі професії, як робітник локомотивної бригади або інші категорії осіб, що забезпечують безперебійну організацію руху поїздів, при цьому гарантуючи безпеку руху на залізничному транспорті та метро, мають право вийти на пенсію відповідно до положення статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», але при цьому особа зобов’язана дотримувати кількох умов призначення саме зазначеного виду пенсії.

Для того щоб вийти на пенсію за вислугою років, особа зобов’язана проаналізувати постанову Кабінету Міністрів № 583, в якій закріплені 1-й та 2-й списки професій. У цих списках людина має знайти свою професію. Саме ці списки дозволяють людям вийти на пенсію достроково, але при цьому є ще й інші умови.

Також особа, яка претендує на таку пенсію, зобов’язана мати від 25 років страхового стажу, із яких 12 років та 6 місяців на тому підприємстві, професія якого потрапляє до списку із постанови. Ці норми встановлені для чоловіків. Для жінок потрібно мати 20 та 10 років відповідно.

Третя вимога, якої має бути дотримано для виходу на пенсію достроково, – це звільнення з місця роботи, яке за фактом дає вам право на вихід за таким типом пенсії. І якщо всі перераховані вище вимоги були дотримані, ви маєте повне право вийти на пенсію достроково, при цьому абсолютно не важливо, скільки вам років.

А тепер безпосередньо до вашої уваги надаємо список професій, які належать до категорії залізничників, що мають право на пенсію за вислугою років, тобто на дострокову пенсію. До цього списку входять: бригадири магістральних залізниць, електромонтери та електромеханіки, кондуктори вантажних поїздів, кочегари, майстри колійні, мостові, тунельні, машиністи та помічники машиністів паровозів, машиністи та помічники машиністів тепловозів, машиністи та помічники машиністів електровозів, машиністи та помічники машиністів дизельних поїздів, машиністи та помічники машиністів електропоїздів, машиністи-інструктори локомотивних бригад, механіки рефрижераторних секцій, наглядачі вагонів, наглядачі-ремонтники вагонів, поїзні диспетчери, регулювальники швидкості, складачі поїздів, слюсарі щодо ремонту залізниць, чергові, чергові-оператори сортувальних гірок.

Підсумовуючи, слід відзначити, що професія залізничника досить важка та багатогранна, тому вони мають повне право на пенсію за вислугою років. Головне в такому випадку – обов’язково дотримувати всіх вимог, наведених вище.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів