Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Куди скаржитися на пенсійний фонд України

Не секрет, що іноді органи пенсійного фонду приймають неправомірні рішення – не призначають або не перераховують пенсію, хоча для цього є всі підстави; не зараховують періоди роботи у стаж, хоча трудова книжка заповнена правильно, тощо. Як відомо, будь-яке рішення чи дія/бездіяльність можуть бути оскаржені до суду. Але поскаржитися на пенсійний фонд можна й іншим, швидшим способом – написати скаргу до пенсійного фонду.

Якщо ви вважаєте, що пенсійний фонд учинив щодо вас неправомірні дії, ви можете подати скаргу до вищого органу. Оскільки практично всі рішення ухвалюють головні управління пенсійного фонду, таким вищим органом є Пенсійний фонд України.

Скаргу до пенсійного фонду подають в усній або письмовій формі. Рекомендується подавати саме письмову скаргу, тому що в такому разі у вас залишаються докази вашого звернення. Подати письмову скаргу можна шляхом її надсилання звичайною поштою на адресу пенсійного фонду, або електронною – на електронну пошту фонду. У скарзі необхідно вказати ПІБ, адресу проживання, телефон/адресу електронної пошти, суть скарги, прохання чи вимогу, а також спосіб отримання відповіді на скаргу.

Слід урахувати, що скарга на пенсійний фонд може бути подана не пізніше одного року від моменту прийняття рішення, але не пізніше одного місяця з моменту ознайомлення з рішенням. В іншому випадку скаргу можуть залишити без розгляду.

Строк розгляду скарги становить 1 місяць від дня її отримання фондом. Іноді термін розгляду може бути збільшений до 15 днів, якщо потрібно більше часу для підготовки відповіді.

Відповідь на скаргу завжди надають у письмовій формі, в якій викладають результат перевірки скарги та прийняте рішення. Якщо скарга до пенсійного фонду не поновила ваших порушених прав, єдиним дієвим варіантом вирішення проблеми залишається звернення до суду.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів