Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Як облікуовується північний стаж під час нарахування пенсії в Україні

Багато громадян колишнього СРСР працювали свого часу в районах Крайньої Півночі або прирівняних до них районах. Тоді діяло безліч нормативних актів, які передбачали пільгове обчислення північного стажу під час призначення пенсії. Проте зараз громадяни України виходять на пенсію згідно з українським законодавством. У зв’язку із цим постає питання: як упливає північний стаж під час виходу на пенсію?

Північний стаж, як і раніше, обчислюється у пільговому порядку. Щодо цього свідчать норми Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які передбачають, що період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген, зараховується до страхового стажу в порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 1 січня 1991 року.

Відповідно до законодавства, яке діяло до 1 січня 1991 року, стаж на Крайній Півночі для виходу на пенсію обчислюється в такому порядку:

1) період роботи з 1 серпня 1945 року до 1 березня 1960 року – 1 рік роботи зараховується як 2 роки;

2) період роботи з 1 березня 1960 року до 1 січня 1991 року – 1 рік роботи зараховується як 1 рік і 6 місяців.

Пільгове обчислення страхового стажу проводять на підставі трудової книжки, письмового трудового договору або довідки, у яких зазначено період роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, та користування пільгами, передбаченими відповідними нормативно-правовими актами.

Також необхідно відзначити, що між Україною та Російською Федерацією продовжує діяти Тимчасова угода про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі у галузі пенсійного забезпечення від 15.01.1993 р. Згідно з цим документом громадяни країн, які пропрацювали не менше 15 календарних років у районах Крайньої Півночі або не менше 20 календарних років у місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, незалежно від місця їхнього постійного проживання на території обох держав мають право на пенсію за віком:

чоловіки – після досягнення 55 років і за загального стажу роботи не менше 25 років;

жінки – після досягнення 50 років і за загального стажу роботи не менше 20 років.

Але що робити, якщо стажу не вистачає? Як обчислюватиметься пенсія за неповного північного стажу?

У такій ситуації право на пенсію також зберігається. Наприклад, у разі змішаного північного стажу один відпрацьований рік у районах, прирівняних до районів Крайньої Півночі, зараховується як дев’ять місяців роботи в районах Крайньої Півночі. Якщо північного стажу не вистачатиме для призначення пільгової пенсії, його наявність все одно послужить на користь під час виходу на пенсію на загальних підставах – у 60 років. Тому неповний північний стажперешкодою для призначення пенсії не є.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів