Українська Українська Русский Русский

Людина, його трудовий шлях і пенсійна справа унікальні...

Пенсійний центр
- юридична допомога з пенсійних питань -

+38 066 368-65-59
+38 098 040-19-93

Особливості виходу на пенсію у 2023 році

У 2023 році для виходу на пенсію чоловікам і жінкам необхідно досягти 60 років і мати не менше 30 років стажу. Якщо 30 років стажу немає, але є стаж від 20 до 30 років, то вийти на пенсію можна буде в 63 роки. У разі, якщо ж немає і 20 років стажу, але є від 15 до 20 років, за призначенням пенсії можна звертатися, досягнувши 65 років.

Потрібна допомога у призначенні пенсії ? Ми надаємо послуги з призначення пенсії. Щоб дізнатися більше натисніть на посиланя.

При цьому страховий стаж, якого не вистачає, можна докупити. Для цього необхідно спочатку звернутися до органів Пенсійного фонду, отримати відмову у призначенні пенсії та розрахунок стажу, а потім звернутися до Державної податкової служби й укласти договір про добровільну сплату ЄСВ за певний період, коли людина не працювала. Сума одного внеску розраховується як мінімальний страховий внесок у 2023 році, помножений на 2. Тобто за один місяць страхового стажу доведеться викласти майже 3 тисячі гривень. Після сплати ЄСВ і надходження коштів на рахунки ДПС необхідно повторно звернутися до органів Пенсійного фонду та подати заяву про призначення пенсії.

На сьогоднішній день під час розрахунку пенсії один рік страхового стажу зараховується на рівні 1 відсотка. Це означає, що за наявності 30 років страхового стажу, пенсія буде становити 30 відсотків від заробітку, який береться для обчислення пенсії. Під час обчислення заробітку враховують усю заробітну плату за даними персоніфікованого обліку та, за бажанням особи, заробітну плату за будь-які 5 років роботи підряд до 1 липня 2000 року. Індивідуальний коефіцієнт заробітної плати особи множиться на показник середньої заробітної плати в країні, з якої сплачено страхові внески за три роки, що передують зверненню за призначенням пенсії.

У 2023 році буде автоматично проводитись перерахунок працюючим пенсіонерам, які отримали 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії.

Індексація пенсій 2023 року проводитиметься в межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

А ось підвищення мінімальних пенсій не буде, оскільки прожитковий розмір для осіб, які втратили працездатність у 2023 році, залишився на рівні грудня 2022 року та змінюватися не буде. На сьогодні це 2093 гривні.

Якщо особа досягла пенсійного віку та має необхідний стаж, але продовжує працювати, то вийти на пенсію можна з відстрочкою, при цьому отримати доплату за час відстрочки. За кожен отриманий повний місяць страхового стажу можна отримати підвищення пенсії на 0,5% – у разі якщо відстрочка до 60 календарних місяців, і на 0,75% – якщо більше 60 календарних місяців. Тобто за 10 місяців відстрочки людина отримає збільшення пенсії на 5%. При цьому про своє бажання – вийти на пенсію з відстрочкою – особа обов’язково повинна заявити в Пенсійний фонд.


Задати питання

Відгуки наших клієнтів